Annonse
Hjem Forbruker Forenkler kjøp og salg av biler

Forenkler kjøp og salg av biler

Stadig mer informasjon legges over på det digitale nettet, og nå er en ny løsning for innbytte av biler klar.

Mange av de som kjøper seg en ny bil bytter inn den gamle. De får selvsagt ikke like mye tilbake for den som de muligens ville gjort på det åpne markedet, men de slipper iallfall jobben med å selge den ‒ og risikoen ved å rett og slett ikke få den solgt.

Faktisk er det så mange som 10 millioner registrerte og avregistrerte enheter, og det sier seg selv at administrasjonen av dette er en enorm jobb.

For de som bytter inn bilen har det likevel vært en relativ grei prosess, foruten det fordømte vognkortet del 2.

For uten det blir det ikke noe innbytte. Vel, slik har det iallfall vært.

Saken fortsetter under Annonsen

Nå er også den tiden forbi.

Bytter du inn bilen din hos forhandler er det nemlig ikke lenger nødvendig å levere inn vognkortets del 2.

– Nå har vi lansert ny versjon av løsningen som forhandlere bruker for å gjennomføre eierskifter og omregistrering av kjøretøy, forklarer prosjektleder Erik Johannessen i Statens vegvesen.

– Nå skjer hele prosessen hos forhandler elektronisk. Vi ønsker at flest mulig brukere blir digitale for å dra nytte av alle fordelene, legger han til.

Det er en svær operasjon, ettersom 3.000 forhandlere og 7.000 brukere skal knytte seg opp mot systemet ‒ som allerede er et gedigent et.

For det blir gjort over 250 millioner transaksjoner der årlig, og det brukes blant annet av skatteetaten, politiet, tolletaten og forsikringsbransjen. Omsetningen utgjør, hold dere fast, over utrolige 300 milliarder kroner i året.

Ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vil også det nye systemet spare samfunnet for vanvittige summer.

‒ Med det nye førerkort- og kjøretøysystemet Autosys blir det enklere for forbrukere, for bilforhandlere, og for etatene som administrer kjøretøyparken vår. Samtidig sparer vi store summer. Med Autosys kjøretøyprosjektet anslås faktisk den samfunnsøkonomisk nytteverdien til hele 1,6 milliarder kroner, sier Solvik-Olsen.

Løsningen har vært i bruk et par uker, og det ser ut til å fungere slik det skal.

– Autosysprosjektet er et stort og komplekst IT-prosjekt. Jeg er tilfreds med at vi er i rute både på tid omfang og kostnad, sier Johannessen.

Og det var også på tide med en oppgradering. Det gamle systemet var faktisk 40 år gammelt, altså på den tiden da floppydisker regjerte og spillet «Pong» hvor en prikk som man skulle «slå» over et «nett» var hypermoderne.

– Det er en milepæl i arbeidet med utvikling av nytt register når man nå tar i bruk den delen av løsningen som bilforhandlerne bruker for eierskifte og omregistrering av kjøretøy. Å oppgradere et 40 år gammelt system var på tide, og med dette nye systemet sparer både samfunnet, bilforhandlere og ikke minst forbrukere både tid og ressurser, sier samferdselsministeren.

For den enkelte kjøretøyeier og forhandler innebærer løsningen at de aller fleste handlinger knyttet til eierskifte og omregistrering av kjøretøy nå kan utføres elektronisk uten at du trenger å møte opp på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Og du slipper altså å finne fram vognkort del 2.

Statens vegvesen har tatt i bruk en rekke digitale løsninger de siste årene. Via «Din side» på vegvesen.no er det blant annet mulig å bestille nytt førerkort, melde tapt vognkort, fylle ut salgsmelding, bestille kjøretøykontroll og bestille personlige skilt.

– Dette arbeidet er et viktig skritt i det store arbeidet Statens vegvesen nå gjør med digitalisering og utvikling av selvbetjeningsløsninger på trafikant- og kjøretøyområdet for å tilrettelegge for et digitalt førstevalg, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,125FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker