«Alle» bilprodusenter jobber med klimavennlig utvikling, men noen har tenkt på det litt lenger enn andre. For eksempel Ford.
Den amerikanske produsenten har faktisk siden 2000 kommet med en «bærekraftrapport» som har fokus på klimaforandringer, luftkvalitet og bevaringen av miljøet. De har akkurat kommet med sin 18. rapport. Og den peker på noe de færreste av oss tenker på når det kommer til bilproduksjon.
Nemlig vann.
Her hjemme tar vi det for gitt, men i store deler av verden er ikke rent drikkevann noe selvfølge. Det er faktisk en mangelvare.
Og det å produsere biler krever vann. Mye vann.
Ford har hatt fokus på å redusere bruken av drikkevann, og har siden 2000 klart å redusere bruken med 61 prosent. Målet er at det ikke skal brukes drikkevann under produksjonen i det hele tatt.
Og de viser til et eksempel, 2-liters Ford Ecoblue dieselmotoren som blir produsert i Dagenham i Storbritannia.
Ifølge Ford har den nye produksjonsmetoden spart verden for utrolige 17,5 millioner liter vann – bare i 2015. Ok, vi sier det da; det er vanvittig!
Vi skjønner at det er mye å hente på det området, og at det er bra at Ford tar ansvar.
Men de har flere satsingsområder.
De av dere som av og til nyter noe litt sterkere enn vann drar kanskje kjensel på navnet Jose Cuervo? Ja, det er de som lager tequila. Sammen med Ford forsker de på å bruke agave-planten til å utvikle biologisk plast.
Bilprodusenten bruker også andre «pussige» fornybare materialer som soyabønner, bomull, trespon, tekstilfibret jute og naturlig gummi.
Gjenvinning er et annet område. Ved tre av deres fabrikker i USA blir hele 9.000 tonn med aluminium resirkulert og brukt på nytt hver eneste måned. Det er nok til å bygge hele 37.000 karosserier til USAs mest solgte bil, Ford F-150 – hver eneste måned!
I Fords store fabrikk i tyske Saarlouis har de installert fem varmegeneratorer som gir fleksibel strøm. Ford forventer at dette vil spare miljøet for hele 28.168 tonn med CO2-utslipp, noe som tilsvarer utslippet til rundt 20.000 biler. Systemet med en prislapp på 5,5 milliarder kroner er stort nok til å sørge for elektrisitet til hele 31.000 typiske tyske hjem.
Også i leverandørskjeden jobber Ford med bærekraft. Krav til disse kan ifølge Ford gi en reduksjon på 500.000 tonn CO2 de neste fem årene.
En annen visjon de har er å redusere avfallet til null. Altså ingen produksjonsrester skal ende opp på søppeldynga. 82 av Fords globale fabrikker har fått dette målet.
Og til slutt satser Ford som de fleste andre på elbiler. Ford sier at de skal komme med hele 13 nye elbil-modeller de neste fem årene.
– Vi har kommet langt, men har fremdeles lang vei igjen å gå. Vi mener at vi er forpliktet til å etterlate oss en bedre verden når vi forlater den, enn når vi kom, sier styreformann i Ford Motor Company, Bill Ford.