Annonse
Hjem Nyheter Fabergéegg ‒ slik Rolls-Royce ser det

Fabergéegg ‒ slik Rolls-Royce ser det

Vi skal ærlig innrømme at vi ikke er interesserte i verdens mest berømte egg ‒ ja, de fra Fabergé. Før nå. For sensasjonelt nok kommer det nå et nytt Fabergéegg ‒ takket være en bilprodusent.

Det finnes sikkert mange imponerende smykker rundt om i verden, men de fleste har ingen anelse om hva de heter ‒ om de i det hele tatt har noe navn. Foruten en serie med imponerende egg. Jepp, vi snakker selvsagt om Fabergéegg.

Den store gullsmedkunstneren Peter Carl Fabergé sto bak 65 slike egg, og 57 har overlevd til i dag. Av disse var 50 såkalte keiseregg, altså smykkeegg laget til den russiske tsarfamilien i perioden 1885-1917. Den ypperste klassen av Fabergeeggene. Av disse er det 43 som er kjent i dag.

Eggene er små kunstverk som inneholder enorme detaljer, og de ble til slutt så avanserte å lage at det gjerne tok et helt år for å sette sammen et eneste egg. En av hovedmennene bak de mange eggene var for øvrig finsk og het Henrik Wigström.

Selv om februarrevolusjonen i 1917 sørget for å velte det russiske keiserriket og satte en sluttstrek for Fabergéegg, betyr det ikke at Fabergé-navnet også forsvant.

Saken fortsetter under Annonsen

Det lever i beste velgående, og produserer (sikkert dyre) smykker som overklassen kan, tja, smykke seg med.

Nye Fabergéegg lages ikke, så verden har til måtte klare seg med de 43 kjente eggene i keiserklassen.  Foruten ett ekstra.

For sammen med en av de mest kjente kunstsamlerne i verden, den steinrike Al-Fardan-familien i Qatar, laget Fabergé nemlig et nytt egg i keiserklassen akkurat i tide til å feire 100-årsjubileumet til det aller siste egget i 1917.

Så det er det. 43 gamle egg og ett nytt et.

Men nå går totalen opp til 45. Og det takket være en bilprodusent.

Snakker vi om luksusmerker innen bil popper Rolls-Royce raskt fram. Den britiske produsenten lager biler for de alle rikeste, og Al-Fardan-familien har sikkert noe slike i bilparken sin. For bader du i cash skal du også kjøres rundt i en Rolls-Royce ‒ slik er det bare.

Og nå har det ypperste innen billuksus slått seg sammen med det ypperste innen smykkekunst, og sammen har Rolls-Royce Motor Cars og Fabergé kommet opp med «Spirit of Ecstasy» ‒ et helt nytt og imponerende Fabergéegg.

Noen kjenner igjen begrepet «Spirit of Ecstasy», og det er ikke så rart. For det er nemlig navnet på figuren som står på panseret til Rolls-Royce-bilene, en kvinne som lener seg forover med armene strekt bakover. Klærne bak henne blafrer slik at det ser ut som hun har vinger, og figuren kalles da ofte også «Flying Lady».

Den nye egget feirer arven og historien til begge luksusprodusentene, og er virkelig en imponerende liten sak.

Først kom to designere fra Rolls-Royce og en fra Fabergé fram til designet, og deretter satte sju medarbeidere hos smykkeselskapet i gang med det møysomme arbeidet det sikkert er å sette sammen et slikt egg. Og ja, vi kjenner det igjen både som Fabergé og Rolls-Royce hvor de flyvende kvinne sees i midten.

Totalt er egget kun 160 mm høyt og veier bare 400 gram, og er full av detaljer drapert med gull, hvitt gull, rosegull, krystaller, hvite diamanter, ja, alt mulig som er dyrt.

I motsetning til gullsmedene for over 100 år siden har Fabergé nå tatt i bruk ny teknologi, og det komplekse designet er nøye kalkulert av datamaskiner.

Rolls-Royce sier at egget har de mest kompliserte åpningene av samtlige Fabergéegg, noe vi skjønner godt når vi ser på det.

Hva Rolls-Royce skal med dette vet vi rett og slett ikke, men det vi vet er at det blir å se i vinduet til Fabergé i London når julehandleren stater for fullt.

Vi som ikke er i London kan jo kose oss med en liten video som viser egget:

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,717FansLik
80FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker