Norge utvikler faktisk en vanvittig drivstoffvennlig bil hvert eneste år. Men den havner ikke på norske veier.
I 1939 kranglet to medarbeidere hos Shell Oil’s utviklingsavdeling i USA om hvem av de som kunne få sin egne biler til å kjøre lengst på en «gallon».
Krangelen endte i en duell, og siden har det lille snøflaket av en konkurranse vokst seg til en svær snøball som ruller som aldri før.
Vi snakker om Shell Eco-maraton, en årlig konkurranse hvor mange hundre lag og tusenvis av studenter konkurrerer om å kjøre lengst mulig på en «tank» som blir målt etter energiforbruket.
Dette er verdens klart største miljøløp som altså er inspirert av krangelen i 1939, og har blitt arrangert årlig siden 1985.
Og blant gjengarne finner vi et norsk lag fra NTNU. Dette er et lag satt sammen av studenter, og noen skikkelig glupe sådanne.
For NTNU er alltid i toppsiktet, og satte til og med verdensrekord tilbake i 2009. Den gang tilbake la de, og gjør deg klar til å bli sjokkert, 1.246 kilometer på energi tilsvarende 1 liter bensin.
Den er for lengst slått, og fjorårets vinner fra Frankrike tilbakela en distanse på 2.503 kilometer. Det hadde altså vært mulig å kjøre Norge på langs med 1 liter bensin!
NTNU har sitt faste merke som de kjører, DNV GL Fuel Fighter, og årets bil er videreutviklet fra fjoråret.
Laget består av 30 studenter innenfor en rekke fagområder: mekanisk, elektro, design, forskning og utvikling og markedsføring.
Og det er ikke bare å mekke sammen en bil og melde seg på. For å bli godkjent må bilene gjennom strenge tester både når det gjelder tekniske løsninger og sikkerhet, og dette kan ofte ta flere dager. NTNU er altså svært rutinerte, så de hadde full kontroll og inspeksjonen var gjennomført på 4 timer. Lynraskt i denne målestokken.
‒ At vi besto inspeksjonen så kjapt tror jeg er en rekord for oss, og noe som indikerer at vi kan ha en bra bil. Det at vi har videreutviklet bilen fra i fjor fremfor å bygge en fra bunnen av, kombinert med at flere av lagmedlemmene er med for andre året på rad, tror jeg kan være en fordel for oss, forteller en håpefull Sivert Hatletveit, lagets prosjektleder.
Laget fra NTNU skal konkurrere i klassen for elektriske konseptbiler i den europeiske utgaven som i år kjøres i London. Og studentene har langt fra kun ambisjoner om å delta, de vil faktisk hjelpe bilverden videre med nye løsninger.
‒ Vi ønsker ikke bare å hevde oss i Shell Eco-maraton, men vi vil være med å forme framtiden ved å bidra til å løse reelle utfordringer. Det har vært tidkrevende og mye arbeid, men det har også vært veldig kjekt å lære om lagarbeid og få god innsikt i alle disipliner, ikke bare mitt eget fagfelt, forteller Sivert, som snart er ferdigutdannet maskiningeniør.
Bilen ser kanskje ikke ut som en helt ordinær personbil, men størrelsen er iallfall ganske lik en bybil. Vekt er selvsagt svært viktig i en konkurranse som dette, og skroget er da også støpt i karbonfiber.
Avansert maskinteknologi og et areadynamisk design skal bidra til at bilen er mest mulig miljøvennlig.
– Vi har gjort mange endringer med bilen siden i fjor. Design på ratt og dashbord samt en del mekaniske deler har fått mye oppmerksomhet her nede i London, kan moldenseren fortelle.
De har allerede testet den 970 meter lange gatebanen i London, og under helgens konkurranser må bilene kjøre 15 runder på under 35 minutter. De får fire muligheter, og det beste resultatet teller.
‒ Den nye banen byr på nye utfordringer. Den er mindre enn i fjor og slik blir det flere biler på banen samtidig, derfor må vi ha en kjørestrategi som ligner mer på bykjøring. I tillegg er det to skarpe svinger hvor vi må tilpasse farten deretter. Vår strategi er å sikre oss et godkjent resultat først, deretter kan vi eksperimentere litt for å tøye grensene så langt vi kan, forteller Sivert som var fjorårets fører.
Franske Microjoule-La Joliverie tok altså seieren i fjor med utrolige 2.503 kilometer per liter, og det er altså en beintøff konkurranse.
– Shell Eco-marathon er vitenskap, teknologi og ingeniørkunst på sitt beste. Selv om resultater ikke kan sammenlignes fra år-til-år på grunn av endringer i kjøreforhold og bane, ser vi at studentene hele tiden strekker grensene for hva de kan få til, sier Alice Bergfall, Norske Shells representant i London.
‒ Det norske laget fra NTNU er kjent for å være svært profesjonelle og teknisk kompetente. De slo verdensrekord i 2009 og det hadde vært gøy med et realt come-back i år, men uansett hva resultatet blir har de all grunn til å være stolte av hva de har fått til, legger hun til.
Shell Eco-maraton arrangeres både i Europa, Amerika og Asia, og Europa er sist ute i år.
I Asia kjørte vinneren 2.341 km/l, mens den beste elbilen tilbakela 511 kilometer på 1 kWh.
I Amerika klarte et lag fra USA å kjøre hele 3.194 km/l, mens elbilen med den beste rekkevidden klarte 590 kilometer på 1 kWh.
1 kWh er kanskje ikke så veldig forklarende, så vi legger til at dagens elbiler normalt ikke klarer så mye som 10 kilometer på 1 kWh.
Så 590 kilometer på 1 kWh er like imponerende som 3.149 kilometer på 1 liter bensin. Begge delene er faktisk ganske så ellevilt.
- Les også: Nexo med lang rekkevidde får «elbil-pris»
- Les også: Dette designet skal kurere rekkeviddeangsten
- Les også: Lite luft kan gi rekkeviddeangst