Annonse
HjemNyheterEn av fem stryker ‒ bruk ventetiden på å øvelseskjøre

En av fem stryker ‒ bruk ventetiden på å øvelseskjøre

Bilfiendtlige partier liker nok ikke utviklingen, men det er nå et voldsomt trykk for å ta førerkortet. Mange stryker dessverre på første forsøk, og rådet er å øvelseskjøre så mye som mulig.

Et av de viktigste rådene myndighetene har kommet med under pandemien, henger ikke akkurat sammen med det mange politikere ønsker. Rådet har nemlig vært å unngå kollektivtrafikk mest mulig, mens de grønneste politikerne helst ser vi at vi kvitter oss med bilen og bruker nettopp kollektivtrafikken mer.

Nordmenn er generelt flinke til å følge råd, og det har også vært en voldsom oppsving i antall folk som vil ta førerkortet etter pandemien bredte seg. Totalt ble det gjennomført nærmere 200.000 teoriprøver i fjor, og tross restriksjoner klarte Statens vegvesen altså å gjennomføre rekordmange slike.

Men det er to ting som gjør at det køer seg opp rundt trafikkstasjonene over hele landet.

For det første er det mange som bestiller time som rett og slett ikke dukker opp, og for det andre er det ganske mange som stiller hakket for dårlig forberedt på selve førerprøven.

Saken fortsetter under Annonsen

Det første er enkelt å fikse. Avbestill timen om du ikke kan møte opp, slik at plassen går til neste på listen.

Det andre er litt verre, men som vi alle vet gjør øvelse mester.

Statens vegvesen foreslår nå at de som venter på å få tatt førerprøven bruker tiden til å øvelseskjøre i sommer, noe som gir verdifull erfaring og kan også bidra til å senke risikoen for ulykker når disse skal kjøre på egenhånd.

– De som har øvelseskjørt mye, har større sannsynlighet for å bestå førerprøven, sier Henning Harsem i Statens vegvesen.

‒ Strykprosenten på landsbasis er på 21 prosent. Det viser at det er for mange som kommer til oppkjøring uten å ha øvd nok. Hvis du stryker på oppkjøringen vil det på grunn av den store pågangen gå lang tid før du kan få ny oppkjøring.

Naturlig nok er det flere som vil ta førerkortet under gode sommerforhold og i sommerferien, og i tillegg kommer alle de som gjerne vil ha MC-lappen til.

‒ Til tross for at pandemien gir en rekke begrensninger, har vi gjennomført flere oppkjøringstimer i 2021 enn i 2019 som var siste normalår, sier Harsem om den rekordhøye interessen.

Det aller beste for de som vil ta førerkortet er å starte trafikkopplæringen så raskt som mulig, og Vegvesenet anbefaler en time hos en trafikkskole allerede når man er fylt 16 år. Her kan gjerne den som skal sitte i passasjersetet under øvelseskjøringen være med slik at disse lærer seg å bli ledsager.

‒ La trafikkskolen stå for selve opplæringen, og bruk øvelseskjøringen på det som trafikklæreren har anbefalt. Å kontakte en trafikkskole tidlig trenger ikke å bli dyrere, tvert imot kan du spare penger fordi du får med deg mye videre i prosessen, sier Harsem.

Statens vegvesen anbefaler minst 140 timer med øvelseskjøring før man kjører opp.

At 1 av 5 stryker på oppkjøringen gir altså enda mer kø og ventetid, men det er også et forbedringspotensial hos medtrafikantene. For sensorer hos Statens vegvesen hører ofte historier der ungdom som har vært ute og øvelseskjørt har blitt tutet på, ropt etter og opplevd uvettige forbikjøringer.

– Vi har alle vært ferske sjåfører en gang. Har du en bil med rød «L» foran deg, vis hensyn og prøv å sette deg i den uerfarne sjåførens situasjon, sier Harsem.

Vi ønsker selvsagt alle som skal ta lappen lykke til, og kanskje møtes vi i trafikken!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse