Ekspertens 5 tips ved kjøp av brukt MC

Aldri tidligere har interessen for motorsykkel vært større, og mange jakter også gode bruktkjøp. Men det er noen ting man bør være oppmerksom på, og her er ekspertens fem tips.


De siste årene har interessen for MC bare blitt større og større, og dette har fortsatt inn i et fortsatt corona-preget 2021.

Nå melder MC-forhandlere over hele landet om en enorm interesse for både nye og brukte tohjulinger, og faktisk er markedet så hett at forhandlerne til tider har problemer med å dekke etterspørselen.

‒ Flere av våre forhandlere rapporterer at det i sesongen er mangel på brukte motorsykler i butikkene, sier Olaf OIstad i Norsk MC Forhandlerforening (NMCF).

Det å kjøpe brukte MC skiller seg ikke ut fra et bruktbilkjøp på et viktig område, nemlig tilstandsrapport. Dette bekrefter også den rutinerte MC-selgeren Kåre Vaskinn, og MC Oslo er da også en av mange butikker som opplever den store interessen for brukte sykler.

‒ Sørg for å få fremlagt dokumentasjon på tilstand og service, sier han.

Vaskinn kan også bekrefte at de fleste kundene har fått med seg dette punktet når de kommer til butikken.

‒ Førsteinntrykket betyr mye for de fleste kundene. I tillegg spør de raskt etter en tilstandsrapport og de vil se servicehistorikken. Begge deler er altså noe alle som kjøper brukt motorsykkel bør få fremlagt, sier han.

Han kan også fortelle at førsteinntrykket av en motorsykkel som regel ikke lyver.

‒ Det som kanskje ikke alle kunder er klare over, er at en motorsykkel «sladrer» lett. Med det så mener vi at dersom en MC ser hel og velholdt ut, så kan du regne med at det du ikke ser – det vil si motor, drivverket, etc – er i lignende forfatning.

‒ Er derimot motorsykkelen litt «lurvete», ripete og ikke i så strøken som du skulle ønske den burde være, så bør du være litt mer mistenksom overfor det du ikke ser, sier selgeren.

Han deler kundegruppen i to ganske like grupper.  

‒ Noen er mer opphengt i de ulike segmentene, merkene og modellene enn andre. Omtrent halvparten vet nøyaktig hvilket merke eller modell de er ute etter.

‒ Den andre halvparten er ikke ute etter noe spesielt, de ønsker bare å skaffe seg en god motorsykkel, sier han.

Uavhengig av hvilken type kjøper man er, er det alltid greit å ha ekspertens tips i bakhodet om man skal kjøpe en brukt MC.

Så her er ekspertens 5 gode tips ved kjøp av brukt MC:

1. Be alltid selger om å fremlegge en tilstandsrapport. Den skal være utført av et autorisert MC-verksted og avsløre den tekniske tilstanden på motorsykkelen.

2. Godt dokumentert servicehistorikk må alltid fremlegges. Denne skal vise at motorsykkelen er vedlikeholdt og fulgt opp etter produsentens krav.

3. Utseendet forteller ofte mye om hele motorsykkelens tilstand. Om den er ripete og «lurvete» behandlet, så er ofte det du ikke ser (motor, drivverk, etc) også dårlig behandlet.

4. Sjekk alltid priser hos forhandlere før du eventuelt handler privat. Forhandlere har de mest realistiske prisene, regnet ut fra en avskrivingsmal MC-forhandlerne benytter.

5. Se på hele regnestykket når du kjøper brukt MC. Slitte dekk, slitte drev og et svakt batteri kan virke som detaljer, men blir fort store utgifter.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsykkel