Annonse
Hjem Elbiler Distriktene skeptisk til elbil

Distriktene skeptisk til elbil

I 2016 var 40 prosent av de nyregistrerte elbilene tilhørende i fem av Norges mest folkerike kommuner. Og skjevheten rundt elbilen kommer godt fram i ny undersøkelse.

Det er først og fremst innbyggerne i de folkerike kommunene som har nytt godt av avgiftsfriheten rundt elbiler. 40 prosent av alle nyregistrerte elbiler i 2016 hørte hjemme i Oslo, Bergen, Bærum, Trondheim og Asker. Altså kun to kommuner utenfor Oslo og omegn. Disse fem kommunene utgjør cirka 25 prosent av befolkningen.

Skepsisen mot elbiler er da også størst i distriktene, viser en ny undersøkelse gjort av TNS Gallup for NAF. Der er kun 26 prosent positive til elbiler. I mindre byer stiger dette tallet til 27 prosent, men det er altså stor skepsis til elbiler i store deler av befolkningen.

I de større byene gir elbiler rabatter gjennom bompunkter og på kommunale parkeringer, det tillates til en viss grad kjøring i kollektivfelt samt at infrastrukturen for elbiler er mer utbygd. Og andelen av de som er positive til nullutslippsbiler stiger da også til 36 prosent blant de som bor der.

De som er mest positive, eller minst skeptisk om du vil, er aldersgruppen mellom 30 og 42 år. Blant disse svarer 42 prosent ja på påstanden at «jeg vil at min neste bil skal være en elbil».

Saken fortsetter under Annonsen

– To av fem vil gjerne ha elbil. Det er viktig at elbilene er konkurransedyktige på pris for å være attraktive for unge voksne i etableringsfasen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

De under 30 er kanskje ikke så klimaopptatt som vi har trodd. Blant disse svarer 36 prosent at de ønsker en elbil som sin neste bil, mens de over 45 ikke overraskende er mest skeptiske. Kun hver fjerde blant disse ser for seg en nullutslippsvariant som sin neste bil.

Det virker som at mange av de som deltok på undersøkelsen sitter på gjerdet og ser an utviklingen videre, ettersom både kjørelengde, antall ladepunkter og elbilfordeler er viktige premisser for mange. 40 prosent svarte enten «vet ikke» eller «hverken eller» på spørsmålet.

I Norge har vi bikket 100.000 registrerte elbiler, mens hele 34 prosent (3.901 biler) av nyregistrerte biler i juli hadde hybriddrift. 1.824 av nyregistreringene i juli var nullutslippsbiler, og totalt ble det registrert 11.476 nye biler i juli.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,815FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker