Annonse
Hjem Nyheter Dette er Toyotas hydrogenbuss

Dette er Toyotas hydrogenbuss

Toyota har satset på hybrid med sin Prius og hydrogen med sin Mirai. Så hva gjør de når framtidens buss skal lages? Jo, det blir hydrogen.

Toyota er på ingen måter kjent for å lage busser (hvem er egentlig det?), men verdens største bilprodusent vil nå utnytte teknologien de har forsket fram med Mirai også i kollektiv transport.

De har allerede spikret en avtale med Tokyo by, og vil begynne leveringene til megabyen allerede neste år.

I forkant av OL i Tokyo i 2020 skal det etter planen rulle 100 Sora-busser rundt i den gigantiske byen med rundt 13 millioner innbyggere.

Dette er altså en hydrogendrevet buss, altså et nullutslippskjøretøy. Den yter drøyt 300 hestekrefter, og har til og med et eget «kraftverk» som kan lever 235 kilowatt-timer med strøm under for eksempel store krisesituasjoner.

Saken fortsetter under Annonsen

Og det er en imponerende sett med utstyr i bussen.

  • Horisontale seter med en automatisk lagringsmekanisme som kan brukes til å plassere barnevogner, rullestoler og lignende. Dette frigjør plass for personer.
  • Åtte kameraer som overvåker utsiden, og varsler sjåføren om det er fotgjengere, passasjerer eller andre ting nær bussen. Du blir med andre ord ikke hengende i døråpningen i denne.
  • Akselerasjonskontroll som hindrer at stående busspassasjerer mister balansen. Genialt, for vi har vel alle opplevd sjåfører som gasser på. Og, selvsagt slipper passasjerene rykket når det gires (har ikke gir).
  • En automatisk holdeplasskontroll som gjør at bussen selv bremser ned, svinger og parkerer på holdeplassen ‒ 3 til 6 centimeter fra platten og maks ti centimeter fra der den skal stoppe. Dette skal forenkle påstigningen for rullestolbrukere og lignende.
  • ITS Connect, et system som kommuniserer med andre busser og eksterne kilder, og som skal gjøre at punktligheten blir forbedret.

Og ikke minst, den ser ikke ut som en skoboks som de tradisjonelle bussene. Så kan vi krangle om designet er elegant eller ikke.

Hydrogenbussen har plass til 79 personer. 22 sittende, 56 stående samt bussjåføren, som vi jo ikke må glemme. Han eller henne har fortsatt en jobb, selv om hjelpemidlene blir betydelig flere.

Toyota viser fram hydrogenbussen under Tokyo Motor Show neste uke.

Følg bil24.no på Facebook

Forrige artikkelMer trøbbel for Nissan
Neste artikkelTøffeste Leaf i gata

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker