Ionity skal teppelegge Europa med superladere, og designet skal lokke bilistene til å velge elbiler.
I fjor ble det kjent at BMW-gruppen, Daimler, Ford og Volkswagen-gruppen går sammen om et nytt superlader-prosjekt som skal dekke hele Vest-Europa. Superladerne har en kapasitet på hele 350 kW med opp mot seks ladepunkter per stasjon, noe som betyr lynrask lading uten de store køene i framtiden.
Laderne bygges også slik at de aller fleste elbilene kan benytte disse, og er altså ikke kun begrenset til modeller fra de fire selskapene som er involvert i prosjektet.
Ionity-stasjonene skal bygges med en avstand på 120 kilometer fra hverandre, slik at det skal være mulig å ferdes mellom de forskjellige landene på en enkel måte ‒ akkurat som man gjør med fossilbiler.
Circle K er også partner i Ionity, og skal bygge stasjoner i sju land inkludert Norge. Her hjemme skal det bygges hele 20 stasjoner, mens det totale antallet rundt i Europa lyder på 400 stasjoner.
Men det hjelper lite å ha mange stasjoner om det ikke finnes nok elbiler på veiene. Rekkevidde samt ladetid er de to tingene som bremser elbilene, og Ionity vil prøve å gjøre noe med begge delene.
Nå kan ikke selskapet bestemme hvor lang rekkevidde de forskjellige elbilene får, men de kan gjøre noe med selve angsten. Altså rekkeviddeangsten.
Dette er noe Designworks har tenkt mye på. Det er selskapet som har fått jobben med å designe de nye stasjonene, som skal ha et «futurisk utseende med elegante linjer». Det er iallfall det Ionity har satt som krav.
‒ Det var viktig for oss at de som designer disse skjønner hva framtidens mobilitet betyr, og at de kan utvikle konsepter med tanke på framtiden, sier administrerende direktør i Ionity, Michael Hajesch.
Designet som skal kurere rekkeviddeangsten må være strømlinjeformet hvor alle elementene helt ned til det geometriske fundamentet smelter sammen. Stasjonene skal ifølge Ionity være veldefinerte, ha stor radius, stramme overflater og balansert proporsjoner som skal gjøre at du får lyst til å lade bilen.
«På en intuitiv måte skal det klare designet signalisere en vennlighet og vise hastigheten i ladningen, noe som er en betraktelig økning i forhold til dagens standard. Den sømløse integrasjonen av en berøringsskjerm som inneholder brukergrensesnittet, holder og laderplugg bidrar til denne klarheten, og forsterker signalet om en ukomplisert brukeropplevelse», heter det fra Ionity.
Og du skal se den om natten også. Da blir ladesøylene opplyst av det som skal se ut som en fritt flytende lysring som er plassert øverst på ladepunktene, og ved hjelp av lys og fargeendringer skal disse gi brukerne informasjon om ladestatus på bilen.
Så hva betyr dette i sum? Ingen fare, vi har en video som viser hvordan det i teorien kommer til å bli.
Slik ser stasjonene som skal kurere rekkeviddeangsten ut:
Ladere på 350 kW vil redusere ladetiden betraktelig, og ifølge BMW vil disse kunne fylle en framtidig BMW-modell på mindre enn fem minutter. Med dagens ladere på 50 kW ville den tilsvarende ladetiden vært på rundt 40 minutter. Vi snakker dermed om en ladetid som er rundt åtte ganger raskere.
Målet er at alle 400 ladestasjonene skal være oppe i 2020, altså om drøyt halvannet år.
Og vi kommer mest sannsynlig til å oppdage når de er på plass. Om det er nok til å kurere den berømte rekkeviddeangsten får tiden vise.
- Les også: Disse får «super-ladere» først
- Les også: Vil lade elbiler på under 15 minutter
- Les også: Høyspent Audi e-tron