Annonse
Hjem Nyheter Denne jakka blinker og har bremselys

Denne jakka blinker og har bremselys

Noen hos Ford fikk en lysende idé, og en ny blinkende smartjakke kan bidra til å gjøre sykkelturen sikrere. Se video.

Dette er uka for nyheter rundt sikkerheten til syklistene.

Først kom nyheten om at sykkelhjelm reduserer risikoen for alvorlige hodeskader med hele 60 prosent, ifølge en metaanalyse av 55 studier gjennomført av forskningsleder Alena Høye hos Transportøkonomisk institutt.

Hun fant ut at sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med 48 prosent, alvorlige hodeskader med 60 prosent, alvorlige hjerneskader med 53 prosent, ansiktsskader med 23 prosent og det totale antallet drepte og hardt skadde syklister med 34 prosent.

Sykkelhjelmen kan altså være livsviktig, men det er veldig mange som dropper den.

Saken fortsetter under Annonsen

For Tryg Forsikring har sammen med Trygg Trafikk akkurat gjennomført en landsomfattende spørreundersøkelse rundt bruken av sykkelhjelm, med nedslående resultater.

Av de som sykler svarer nemlig kun 39 prosent at de alltid bruker sykkelhjelm, mens én av fire sier at de aldri bruker hjelm. Over halvparten opplyser at de ikke bruker hjelm.

Og de har ganske mange unnskyldninger også.

37 prosent ser ikke behovet, mens 22 prosent mener hjelm er upraktisk å bære med seg. 20 prosent mener de sykler så forsiktig at de ikke trenger hjelm, mens 10 prosent tror det ikke er farlig å sykle uten hjelm.

Og så har vi disse forfengelige syklistene som mener at sykkelhjelm er stygt, og 7 prosent svarer at de ikke vil ødelegge sveisen eller at de ikke ser bra ut med hjelm på hodet. Lurer på hva disse sier om de får håret barbert og hodet bandasjert etter en ulykke?

Og bare for å ha sagt det; 10 nordmenn havner hver eneste dag på legevakta eller sykehuset fordi de dropper sykkelhjelmen.

Så bruk sykkelhjelm, og spesielt om du sykler med barn som faktisk ser opp til de voksne.

Ukas tredje nyheten handler ikke om sykkelhjelm, men om en smart jakke.

For Ford som allerede prøver å forbedre klimaet mellom bilistene og syklistene med kampanjen «Share The Road» kommer nå med en jakke som både blinker og lyser opp. Nærmere bestemt en smartjakke.

Jakken vil blinke når du svinger og har bremselys på ryggen, og Ford håper løsningen skal gjøre sykkelturene sikrere.

Smartjakka er utviklet av sykkelentusiaster ved Ford Smart Mobility Center i London, og er trådløst koblet sammen med en smarttelefon og har en egen app. Sammen skal dette også hjelpe deg med å navigere i storbyer uten å ta øynene vekk fra veien.

‒ Hos Ford er vi opptatt av at både mennesker og varer kan forflyttes rundt i våre byer og tettsteder på en trygg måte. Smartjakkekonseptet gjør det enklere og tryggere å være syklist, samtidig som bilister og fotgjengere bedre ser hva syklisten er i ferd med å foreta seg, sier prosjektleder for Ford Smart Mobility-teamet, Tom Thompson.

Løsningen er en kombinasjon av LED-lys og navigasjon via smarttelefonen. Små røde lys på begge ermene lyser opp når syklisten skal svinge, og på ermene er det også brikker som vibrerer for å varsle syklisten om veien. Skal du ifølge navigasjonen til høyre i krysset, vil brikken på høyre arm vibrere. Du vet altså hvor du skal uten å måtte ta blikket fra veien for å sjekke navigasjonsenheten. Navigasjonen er for øvrig også programmert til å finne sykkelveier på vei fra A til B, noe som gjør turen betraktelig sikrere.

Appen er også koblet til syklisten gjennom et lydsystem, og kan styres med bevegelser ved hjelp av sensorer i jakka.

I tillegg er det altså bremselys nederst på ryggen, og disse vil tennes når sykkelen bremser.

‒ Det skjer noe med måten du tenker på i trafikken når du bruker smartjakka, sier Thompson, som har hjulpet til med utviklingen av den.

Og det er mer.

Jakken, appen og telefonen lar også syklisten svare på telefonsamtaler og sende tekstmeldinger ved hjelp av talekommandoer og armbevegelser.

Løsningen innbefatter også noen spesielle trådløse øretelefoner som har den egenskapen at den ikke fjerner all lyd fra trafikken og miljøet rundt. Ifølge Ford kan syklisten via «en spesiell teknologi som sender lyden via vibrasjoner i kjevebenet inn til det indre øret, fremdeles høre samtalen».

Smartjakka er altså en del av «Share The Road», hvor Ford prøver å komme opp med mobilitetsløsninger både for syklisten og medtrafikanter. Jakken er foreløpig kun en prototype, men Ford er allerede i en prosess for å ta patent på oppfinnelsen.

Så hvem vet, kanskje den dukker opp en gang i framtiden.

Her er videoen:

Følg bil24 på Facebook

1 kommentar

  1. Skjønner godt at kun 39% bruker alltid hjelm når jeg ser hva syklisten i artikkelen har på hodet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker