Annonse
Hjem Elbiler Denne bilen går på kumøkk!

Denne bilen går på kumøkk!

Her snakker vi om en skikkelig møkkabil. Og det er dritbra!

Transportsektoren ser stadig på nye måte å spare miljøet på, og Tine har ikke tenkt å la melken være det eneste de utnytter fra kuene. De går nå over fra eldrift og naturgass til biogass ved å utnytte kumøkka.

‒ Meieriet på Sem blir Norges første meieri på «Kukraft», det vil si biogass laget av kumøkk, sier konserndirektør for produksjon i Tine, Per Ivar Berg.

Meieriet har inngått en avtale med Skagerak om leveranser av biogass basert på kumøkk og avfall hos Greve Biogass.

Avtalen innebærer at Tine skal kjøpe biogass for 2,5 millioner kroner i året, og det er heller ikke småtterier de sparer av CO2-utslipp. Ved å gå over til biogass reduserer meieriet utslippene på Sem med 800 tonn i året.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Kjøp av biogass gir en merkostnad på 500.000 kroner i året, men vårt mål om 100 prosent fornybar energi både på produksjons- og transportsiden i 2025 krever at vi gjør slike grep. I det perspektivet er vi villige til å ta noen merkostnader i påvente av at markedet skal modne og tilby lavere priser, sier Berg.

Melkeprodusenten lanserte i fjor høst sitt kukraft-program, og inngikk da en avtale med Skagerak om leveranse av biogass til 50 biler fram mot 2023.

De første bilene «drevet av kumøkk» var på veiene i Vestfold og Telemark i oktober i fjor.

‒ Tine ønsker å spille en aktiv rolle i det grønne skiftet. Produksjonsanleggene våre benytter seg i dag av 80 prosent fornybar energi, og grepet på Sem er ett av flere tiltak vi vil gjennomføre framover for å bli 100 prosent fornybare. At våre egne kuer har hovedrollen med å redusere klimagassutslippet til hvert melkeglass du og jeg drikker, er utrolig spennende, sier Berg.

Den administrerende direktøren i Skagerak Naturgass bruker store ord når han snakker om biogass.

‒ Biogass høres nesten for godt ut til å være sant. Bortsett fra at det er sant ‒ og for industri, transport og marin sektor og ikke minst miljøet er biogassen et helt unikt grønt produkt, sier Frode Halvorsen.

Han peker på at bruk og kast er en dårlig løsning for miljøet.

‒ Derimot er bruk og kast ‒ og bruk, utrolig bra for miljøet. Rett og slet dritbra! Biogass er det beste eksempelet på en perfekt sirkulær økonomi, der gammelt avfall nyttiggjøres uten at det medfører nytt avfall. Vi er derfor veldig glade for at Tine blir med og tar på seg ledertrøya inn mot det grønne skiftet, sier direktøren.

Vi har også fått en kommentar fra Dagros rundt det om å utnytte lokale avfallsressurser på en bærekraftig måte. Som vi ser på bildet over ser hun da vitterlig svært fornøyd ut.

‒ Møøøøøøøøøø, er den korte og presise kommentaren.

Som vi skulle sagt det selv.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker