Møt Byton, en supersmart kinesisk el-bil. Dette er en SUV du aldri har sett maken til. Eller, ikke SUV, men faktisk SIV.
Det er nesten ingenting Byton ikke kan gjøre. For når vi skriver supersmart mener vi virkelig det. Det er ikke måte på hva slags teknologi gjengen bak det kinesiske merket har puttet inn i den lekre SUV’en.
La oss ta det grunnleggende først. Byton er en kinesisk produsent som hører hjemme i Nanjing, men som satser tungt på det internasjonale markedet også.
De har foreløpig ikke kommet med noen biler, men jobber altså med sin første modell. Den skal etter planen være klar i 2019, og på slutten av året skal den også være tilgjengelig i Kina. Året etter, altså i 2020, står USA og Europa for tur.
Bilen har en amerikansk grunnpris på 45.000 dollar, altså rundt 20.000 dollar under Tesla Model S. Ifølge produsenten blir den verdens første «rimelige premium elbil som har alle egenskapene en husholdning trenger for sin første bil».
De ordene tilhører en av grunnleggerne, Daniel Kirchert, som har flere gode ord på lager.
‒ Byton Concept SUV forbinder bilindustrien og den digitale industrien på en måte som vil gi en helt ny nettverksopplevelse for folk på farten. Resultatet er verdens første «Smart Intuitive Vehicle», eller SIV, sier han.
Bilen som ble vist på CES-messen i Las Vegas er altså en elektrisk SUV, beklager SIV, som kommer i to modellvarianter. Men la oss ta det senere.
La oss først se på hva de kinesiske «geniene» har klart å putte inn i denne bilen. For det er intet mindre enn imponerende greier. Og ikke rent lite heller.
La oss begynne med det vi skrev i tittelen. De har nemlig kommet opp med noe de kaller «Byton Intuitive Access», som altså lar brukerne låse opp dørene på en helt ny måte. Nemlig via kameraer. Det er montert inn tre ansiktsgjenkjenningskameraer på B-stolpene (mellom for- og bakdørene), og alt brukerne trenger å gjøre er å scanne ansiktet sitt så popper de skjulte dørhåndtakene fram. Dette gjelder både føreren av bilen og passasjerene.
Men ikke nok med det. Profilen, som er lagret i en sky og som vil fungere i alle Byton-biler uavhengig om du har vært i den før, inneholder innstillingene til hver av brukerne. Dermed vil for eksempel setene og infotainment justeres seg automatisk, og det gjelder altså alle som har profiler ‒ ikke bare for sjåføren.
Det også er bevegelsesgjenkjenning i bilen, og igjen gjelder det også passasjerene. En i baksetet kan for eksempel hanke tak i et sted som vises på navigasjonsskjermen via håndbevegelser i lufta, og plotte det inn som navigeringspunkt. Alt gjort fra baksetet.
Byton samarbeider med giganten Amazon som har sin stemmestyringsassistent i Alexa Voice, så det er selvsagt mulig å styre alt mulig rart via stemmen.
De har bygget inn en skjult antenne som er klar for 5G, slik at nettverkstilkoblingen skal være lynrask. De har også en løsning som automatisk overfører en video som sees på smarttelefonen når brukeren setter seg i bilen til skjermen i bilen. Det samme gjelder for eksempel musikk. Hører du på en låt når du setter deg inn i bilen, begynner automatisk anlegget å spille den.
Bilen er for øvrig utstyrt med diverse skjermer, også to til baksetene.
En avansert kunstig intelligens (AI) med opplæringsegenskaper har kapasitet til å analysere ting som kalendere, favorittplasser, hobbyer og lignende, og kan forslår nye aktiviteter om det ønskes.
Det finnes på toppen av det hele fire spesielle egenskaper ‒ my HEALTH, my COMMUNICATION, my ENTERTAINMENT og my ACTIVITIES. Innbygget maskinvare synkroniserer med brukerens enheter, og Byton kan på den måten overvåke helsestatusen, inkludert vekt, puls og blodtrykk. Byton kan til og med synkronisere dataen og gi deg treningsråd.
Og skulle du trenge å gjennomføre en telefonkonferanse er det også mulig. Eller bare få hele familien på tråden under kjøreturen, noe jo som er hyggelig.
Mye av dette blir altså lastet opp til en nettsky, noe jo som umiddelbart høres skummelt ut. Hva om den dataen havner i feil hender? Byton sier at de har opprettet en selvstendig sikkerhetslab som skal håndtere dette, og at de allerede har på plass løsninger som overvåker systemene i sanntid og kan gjøre mottiltak om noe prøver å hacke seg inn.
Så det var den teknologiske biten av Byton. Men hva med alt det andre?
Bilen får altså to varianter. Den ene med bakhjulsdrift og med et batteri på 71 kWh som har en rekkevidde på 400 kilometer og 268 hestekrefter. Den andre er firehjulsdrevet og har et 95 kWh batteri som rekker 520 kilometer og har 470 hestekrefter. Hvor reell disse rekkeviddene er vites selvsagt ikke.
Bilene får en hurtigladingmodus som fyller batteriene til 80 prosent på en halv time.
SUV’en er 4,85 meter lang og har en hjulavstand på 2,94 meter. Byton sier de har utnyttet elbil-arkitekturen til det fulle, med blant annet flate gulv. Det bør dermed være god innvendig plass i den, og de selv sammenlikner setene med en «sofa-lounge». De har også satt inn teknologi som justerer de innvendige lysene automatisk, så det med «premium» høres vitterlig riktig ut.
Byton kommer altså med det de kaller en SIV her hjemme i 2020. Året etter skal de etter planen komme med en sedan, og i 2022 venter en flerbruksbil (MVP).
Vi venter iallfall spent!
Her kan du se litt mer av den smarte kinesiske elbilen:
- Les også: Den smarteste Seat noensinne
- Les også: Datakjempe inn i bilene
- Les også: Skal unngå kartlegging av bilistene