Annonse
HjemNyheterDen smarteste Seat noensinne

Den smarteste Seat noensinne

Den lærer deg opp, lar deg ikke kjøre om du har drukket alkohol, sender deg data etter ulykker og lar foreldrene overvåke hastigheten.

I Barcelona foregår det nå en kongress som heter Smart City Expo World Congress. Den handler om smarte byløsninger, og dette inkluderer også trafikken og er delt opp i fire mobilitetsområder: trygg, effektiv, bærekraftig og rettferdig.

Et spansk bilmerke som stadig gjør det bedre er Seat, grunnlagt i nettopp Barcelona og eid av Volkswagen-gruppen. De er selvsagt på plass på kongressen. Og de har med seg den smarteste bilen de noensinne har laget, Leon Cristobal ‒ oppkalt etter skytshelgen for sjåfører.

De har tatt de fire temaene seriøst, og spesielt den trygge delen. Og da snakker vi ikke om førerassistenter som vi kjenner fra de fleste nyere bilene. Dette er noe helt annet.

Saken fortsetter under Annonsen

For trygg mobilitet finner vi hele seks hjelpemidler. Seks smarte hjelpemidler som skal hindre ting som forstyrrelser, døsighet, høy fart eller alkoholforbruk. Dette er faktorer som er årsaken til 80 prosent av alle trafikkulykker, ifølge Seat.

De er:

  • Kjørelås: Dette systemet har en innebygd pusteanalysator og blokkerer bilen om positiv lesing er gitt.
  • Kjøretrener: En stemmeassistent som gjør at sikkerhetsadvarslene kan tilpasses individuelt.
  • Beskyttende engel-modus: I denne kjøremodus aktiveres alle 15 aktive og passive sikkerhetssystemene som bilen er utstyrt med.
  • Kameraspeil: Bakspeilet bruker et bakre kamera for bedre syn, og eliminerer blindsoner.
  • Svart boks: Den registrerer data og bilder under kjøring og sender dem til en valgt smarttelefon i tilfelle en ulykke.
  • Mentor: En app som gjør det mulig for foreldre å kontrollere kjøretøyets fart og overvåke hvor den er når barna kjører den.

For trygg mobilitet har Seat utviklet en app som blant annet viser ladepunkter i byen, sykkelutleie og «svarte» områder med en høy intensitet av ulykker.

Når det gjelder bærekraft holder Seat på å utvikle noe de kaller eMii, og har allerede ti prototyper. Dette er elbiler som skal deles av de ansatte på Metropolis:Lab Barcelona, og blir et prøveprosjekt. Bilene kan bestilles via en app. Seat stipulerer at 500 «on demand»-biler vil erstatte 2.000 private biler.

I tillegg har Seat et prosjekt kalt Carnet gående hvor 50 studenter fra ni spanske universiteter utvikler programvare for selvkjørende biler i byer. Vinneren blir utropt under kongressen.

Men det er faktisk mer.

Seat har flere løpende kampanje for å forbedre bymobilitet med prosjekter som integrering av Googles smarte navigatør Waze, Amazon Alexa virtuell assistent og Parkfinder eller Travipay. For dette har arrangørene av Smart City Expo World Congress tildelt Seat prisen «World Smart City Award».

Så Seat kjører virkelig på med smarte byløsninger.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse