Hjem / Forbruker / De sikreste barnesetene
Lillian Korsar fra NTF undersøker hvordan Johan Sand har festet sin datter Alma i en av stolene. (Foto: Anna Sigge, NAF)
Lillian Korsar fra NTF undersøker hvordan Johan Sand har festet sin datter Alma i en av stolene. (Foto: Anna Sigge, NAF)

De sikreste barnesetene

De aller fleste barnesetene gir heldigvis god sikring, men det er faktisk store forskjeller i sikkerheten.

Det er NAF som har gjennomført en test av åtte godkjente barneseter i vektklassen 15-36 kilo, og heldigvis gir de fleste barneseter tilstrekkelig beskyttelse for hodet, brystet og magen i kollisjonstestene.

Annonse

Men det samme kan dessverre ikke sies når det kommer til belastningen på nakken. Der ble det avdekket store forskjeller, og testen avdekket at noen av stolene ikke er gode nok.

Alle barnestolene i testen er fremoverlente, noe som er tillat for barn over 15 kilo. NAF testet også en sittepute, som mange bruker som alternativ for større barn.

De åtte barnestolene havnet på en poengsum mellom 3,4 og 4,3, så spranget mellom den dårligste og den beste var under ett poeng. Men det var en relativ klar vinner, og en relativ klar taper blant de åtte.

NAF og Testfakta brukte en dukke som tilsvarer et barn på seks år i testene. Som referanse ved frontkollisjon ble både et enkelt sete og ingen beskyttelse testet. Alle stolene ble montert i henhold til instruksjonsboka fra den enkelte produsenten.

Annonse

Stolen fra Britax kom best ut av kollisjonstesten, og har best beskyttelse for nakken. Men den kom likevel ikke best ut totalt, ettersom en noe komplisert belteløsning dro ned scoren. Belteløsningen til Britax kan gi risiko for feilbruk.

Dermed kom barnesetet fra Cybex best ut i testen. Den scoret jevnt bra i alle tre kategoriene, som var frontkollisjon, sidekollisjon og praktisk test (montering, håndtering og belting). Den scoret 4,4 poeng i sidekollisjon og 4,3 poeng i de to andre, og endte opp på 4,3 poeng som totalpoeng.

Det var hele 0,4 poeng foran Britax som var den nest beste.

På bunnen endte stolen fra Biltema med 3,4 poeng, som kun oppnådde 3,1 poeng i kategorien «praktisk test». Stolen scoret ellers ganske lik som de fleste andre i de to andre kategoriene.

Det aller viktigste er altså å montere barnesetene riktig. For å gjøre testen mest mulig reel hadde Trafikksikkerhetsforeningen NTF i Sverige tatt med tre familier som vurderte hvor lett det var å montere stolene, og hvor enkelt det er å feste og plassere barna riktig.

‒ At beltet er riktig montert, kan være avgjørende hvis man kommer ut for en ulykke, påpeker Anders Kullgren, professor i veibeskyttelse og forsikringsdirektør i Folksam, som regelmessig tester barnestoler- og seter.

Britax, som oppnådde 4,7 poeng i frontkollisjon og 4,5 poeng i sidekollisjon, er et godt eksempel på dette. Faktisk var det ingen av foreldrene i testen som klarte å montere den korrekt, og dermed glapp også førsteplassen.

Her er resultatene:

4,3 poeng Cybex Solution M-Fix barnestol
3,9 poeng Britax Röhmer KidFix II SICT
3,9 poeng MaxiCosi Rodi XP Fix
3,8 poeng Carena Fejan
3,8 poeng BeeMoo BeFix
3,7 poeng Be Safe Izi Up X3 Fix
3,6 poeng Axkid Grow ISOFIX
3,4 poeng Biltema 39803

Les hele testen hos NAF.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette bildet illustrerer forskjellen med og uten refleks. Skummelt. (Foto: NAF)

Sjekk forskjellen med og uten refleks

Nå kommer høstmørket, og du lever farlig om du ferdes rundt veiene uten refleks. I …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *