Annonse
Hjem Elbiler Campingvogn designet for elbiler

Campingvogn designet for elbiler

En ting elbiler ikke fungerer til er å trekke campingvogner. Det er selvsagt mulig, men i så fall vil ferieturen bli dominert av hyppige ladestopper. Men det er nye tider på gang. Se video.

I Lillestrøm nærmer årets caravanmesse seg med stormskritt, og allerede torsdag braker det hele løs. Den 23. utgaven kan by på 61 utstillere, 2019-nyheter, Oktoberfestival og campingvogner og bobiler i alle slags størrelser og prisklasser. De dyreste bikker faktisk 7 millioner kroner, så her er det mulig å sjekke ut de aller mest luksuriøse vognene også.

Men så var det dette med elbiler og campingvogner da.

Caravan-folket har blitt en glemt gruppe under den pågående elbil-boomen, for er det noe slike biler ikke er designet for er det å trekke tung ting bak seg. Da tappes batteriet i et høyt tempo, og de som prøver seg på noe slikt må belage seg på mange ladestopper.

Så for campingvogn-produsentene gjelder det først og fremst å slanke vognene så mye som mulig, og deretter finne smarte løsninger som hjelper til med forflytningen.

Saken fortsetter under Annonsen

Det har Dethleffs gjort.

Dette er litt av en smart campingvogn. (Foto: Caravanbransjen)
Dette er litt av en smart campingvogn. (Foto: Caravanbransjen)

På caravanmessen dukker de opp med en prototype av en elektrisk modell kalt E.Home Coco, en smart liten vogn.

Dette er en slags hybrid av to andre konsepter som ble vist fram i fjor, E.Home og en vanlig liten vogn kalt Coco. De to har nå smeltet sammen til E.Home Coco, et konsept som faktisk har sitt eget drivverk. Jepp, campingvognen er utstyrt med elmotor ‒ faktisk to stykker.

Batteripakken er på hele 80 kWh, mens hver av motorene yter rundt 40 kW. Dette vil altså hjelpe til med å trekke vognen for eksempel opp en bakke, og dermed spare elbilen for mye jobb.

Dethleffs forklarer effekten av dette med å si at om en vogn veier 907 kilo, vil trekkraften for bilen kun tilsvare 100 kilo med hjelp av elmotorene. Dette gjøres via et intelligent system, og vil dermed åpne for at de fleste elbilene vil kunne trekke den uten særlige problemer.

Nedover vil campingvognen lade opp batteriene, og det hjelper selvsagt også at det er solceller på taket.

Den er spekket med andre innovative løsninger, både innvendig og utvendig.

Eldriften sørger for eksempel for at den parkerer på egenhånd. Hekt den av bilen, ta opp appen, og rygg den på plass via mobilen.

En elvogn har selvsagt andre fordeler også, som at det er nok av strøm om bord. Her er det bare å fyre opp det elektriske anlegget uten å være bekymret for at batteriet går tomt.

E.Home Coco skal etter planen komme i 2020. (Foto: Caravanbransjen)
E.Home Coco skal etter planen komme i 2020. (Foto: Caravanbransjen)

Vognen er altså en prototype, men Dethleffs håper å ha den i produksjon i 2020.

Tyskerne har altså kommet så langt i utviklingen at de besøkende på caravanmessen kan sjekke ut den tidlige versjonen.

‒ Presset på kjøretøy med fossilt drivstoff gjelder også vår bransje. Det tvinger produsentene til å tenke alternativt, slik vi ser med E.Home Coco. Dette er trolig bare begynnelsen på en rekke innovasjoner innen caravanbransjen. Men det vil ta tid å utvikle løsninger som vi vil se på veiene, sier generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm.

Her kan du se hvordan E.Home Coco fungerer:

E.Home er altså ikke det eneste du finner på Caravanmessen i Lillestrøm fra torsdag til søndag, og messegeneral Konrad Sel lover mange spennende vogner som de besøkende kan sjekke ut ‒ selv om fokus nå så smått begynner å dreie mot de mindre og mer miljøvennlige alternativene.

‒ Selv om det handler mye om store og flotte bobiler og campingvogner, merker vi en dreining mot mer lette og mer miljøvennlige enheter også i vår bransje. Det så vi på den store internasjonale messen i Düsseldorf i august, sier han.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,776FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker