Hjem / Nyheter / Brexit-trøbbel for Jaguar
Jaguar Land Rover vil produsere færre biler for en periode. (Foto: Jaguar Land Rover)
Jaguar Land Rover vil produsere færre biler for en periode. (Foto: Jaguar Land Rover)

Brexit-trøbbel for Jaguar

En av bilprodusentene som er på hugget for tiden er Jaguar Land Rover. Men Brexit og dieseltrøbbel i Storbritannia skaper nå trøbbel.

Jaguars Pace-modeller har truffet godt i markedet, og nå er også den elektriske I-Pace snart klar. Land Rover har også hatt vind i ryggen med diverse Range Rover-modeller, og de feirer 70 år i år. Det skulle bli en årelang fest, men det ser ikke ut til å skje.

Annonse

For nå er det motbakke for det indisk-eide selskapet.

Brexit og politisk kamp mot diesel og utslipp førte til at selskapet ikke klarte å selge flere biler i Storbritannia og Europa i fjor, mens det totale bilsalget i Storbritannia faktisk falt med -5,7 prosent i 2017. Kun fire andre land i EU og EFTA hadde et fallende bilsalg, og i Norge steg for eksempel salget med 2,6 prosent.

Spesielt dieselbilene har fått hard medfart i Storbritannia, og det ble solgt godt over 30 000 færre dieselbiler i 2017 sammenlignet med 2016.

For Jaguar Land Rover er dette trøblete, ettersom storparten av bilene faktisk er utstyrt med dieselmotorer. Selskapet har ikke noe tro på at dette bedrer seg utover året, så nå vil de for en periode kutte produksjonen ved fabrikken i Halewood.

Den fabrikken står bak rundt en tredel av de 1,7 millioner biler som blir produsert i Storbritannia, så det er en gedigen fabrikk.

Annonse

«Den pågående usikkerheten rundt Brexit påvirker kunder hjemme og i Europa. Og bekymringer rundt bensin og diesel ‒ og en generell usikkerhet rundt den globale økonomien og politikken ‒ er det klart hvorfor industrien ser konsekvenser for bilsalget», sier de i en uttalelse til Reuters.

De vil justere ned produksjonen i andre kvartal, mens ny beskatning av dieselbilene innføres i april.

Fallet rundt det britiske bilsalget i 2017 var det største siden 2009, og nå vet vi også hvorfor. Og det går hardest utover de tradisjonelle britiske merkene.

Men kanskje kan elbilen Jaguar I-Pace redde dem?

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Ami One Concept er en elektrisk mopedbil med toppfart på 45 km/t. (Alle foto: Citroën)

En elbil for 16-åringer

Citroën viser fram en elbil så liten at man kanskje ikke trenger sertifikat til å …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *