- Annonse -
HjemBiltesterBMW iX3, en elektrisk X3 ‒ og det er bra!

BMW iX3, en elektrisk X3 ‒ og det er bra!

Du kan få en BMW iX3 med alt utstyr godt under 650.000 kroner, inklusive vinterhjul og metallic lakk. Så hvordan er denne elbilen fra BMW?

BMW iX3 er en BMW X3 i elbilversjon med bakhjulstrekk, og mange X3-kunder velger X3 nettopp på grunn av xDrive firehjulstrekk, så her er det en del potensielle kjøpere som må vente på iX som kommer senere i år, den får xDrive firehjulstrekksystem.

- Annonse -

Vi tror nok likevel av BMW iX3 er aktuell for mange som liker designet, plassen, utstyrsnivået og kjørekomforten som denne bilen leverer.

Ettersom BMW iX3 er en BMW X3, deler den logisk nok svært mye av det ytre og indre design med X3, men noen detaljer her og der avslører at dette er elbilversjonen av X3, som for eksempel grillens innmat.

Frunk finner du ikke noe av i BMW iX3, men det blå lokket til spylervæsken er lett å finne, og det er det eneste du skal tukle med under her.

Under plastdekselet bor det sikkert mye moro som vamepumpe, elektronikk, bremsevæske, spylervæske, men ingen motor.

- Annonse -

Elmotoren er bak i bilen, og den leverer 286 hk og 400 Nm, det er bra med krefter, og moro i sportsmodus!

I Fully Charged som er versjonen med alt ustyr som vi testet, så får man noen fantastisk gode seter som få andre elbiler klarer å matche komforten og innstillingsmulighetene på. Du kan justere sitteputens lengde og vinkel, og du kan justere hvor godt fast setet skal holde deg med justerbar sideklemming.

Noen har klaget litt på at rattet hos BMW har vært hakket for tykt, det har nå blitt en aning tynnere. Her dukker også første overraskelse opp, for du kan ikke få BMW iX3 med rattvarme, noe som er litt uforståelig for oss! Er det en biltype der rattvarme bør prioriteres er det jo nettopp i elbil.

Nå bør det vel nevnes at bilen har varmepumpe til både kupé og batteri, og at det raskt blir svært komfortabel temperatur i bilen, som man naturligvis har styring på med tilhørende app. Man kan også legge inn faste avreisetider i bilen.

- Annonse -

Det er fint lite som forteller deg at du er i en BMW iX3 og ikke i en BMW X3, kanskje bortsett fra litt blå detaljer i girspaken, og en blå startknapp bakom rattet.

Jeg tror nok BMW her frir til sine konservative kunder på kontinentet, som helt vil ha en vanlig X3, men som ser at politikerne gjennomfører tiltak som gjør det lurt å velge elektrisk framdrift på den. Her er det ikke et elbilfokus, men så likt en vanlig X3 som mulig.

Sjekk førerdøra! Må si BMW er gode på interiørkvalitet og design! Lekker kombinasjon av skinn og metall.

Framme i midtkonsollen finner man ladeplate, 12V og koppholdere som også er gode på å holde flasker.

Knapper for kjøremodus finner du til venstre for girspaken, som også har en B til venstre for D, som gir mer «one-pedal driving».

Jeg er en av de som elsker løsningen med iDrive, som gjør at jeg ikke «må» trykke på skjerm, men jeg synes vel at BMW snart kan la folk få lov til å snakke engelsk til bilen selv om bilens menyspråk settes til norsk. Synes denne bilen fortjener en Google-assistent.

Du har regenerering også i vanlig Drive-modus på girspaken, og du kan velge hvor mye regenerering du ønsker å ha.

Baksetene er også i stor grad som i en vanlig X3, komfortable og gode, og her er det bra med plass. Flatt gulv får man ikke i biler som også produseres med diesel-/benisnmotorisering.

På hver side er det en spak man kan bruke for å justere ryggvinkelen i baksetet. ISOfix finner man i yttersetene bak.

Egen klimasone i baksetet, og med mulighet for å justere temperatur, men setevarme var det ikke noe av i baksetet her. To USB-C til lading finner man bak.

Dersom det kun er to i baksetet kan man ta ned et armlene, med koppholdere og et lite rom til mobiler eller annet.

Du har en holder til flaske i hver bakdør, som for øvrig også er lekkert designet.

Bagasjerommet må kunne sies å være romslig med bra høyde og 510 liter med plass, og i tillegg med plass til bagasjeromsskjuleren under luka i gulvet.

Tredelt baksete og naturligvis mulig å legge ned midtsetet for å frakte med seg lange gjenstander.

Dette videoklippet er fra da vi hilste på BMW iX3 hos Bavaria Sør i Kristiansand. Da ser vi også under luka i bagasjeromsgulvet.

Hengerfestet er elektrisk utfellbart, og det er unektelig veldig komfortabelt, selv om det tar en del tid. Max hengervekt er på 750 kg, og det er nok en del som ikke synes det er nok.

Ladepluggen befinner seg bak på høyre side, ikke helt optimalt om man har trang garasje og lading i garasjen kanskje? Da prioriterer man jo gjerne å komme seg ut av bilen på venstre side ‒ ikke høyre.

Vår første tur med BMW iX3 gikk fra Bavaria Sør i Arendal til Ionity på Kjerlingland, for det var så mange som ville teste iX3 at det ikke var noe særlig strøm igjen på batteriet. Så da startet vi med ladetest med batteriet som er på 80 kWh, som skal gi en WLTP-rekkevidde på 450 km.

Det tok noen minutter med oppvarming før hastigheten krøp ganske tett opp mot 150 kW, men det varte ikke lenge.

Det tok 36 minutter å lade fra 10 til 80 prosent, og med forholdsvis kald bil og pluss 6 grader ute er det helt akseptabelt for de fleste.

Du kan oppnå inntil 11 kW på hjemmelading, moro at de har skrevet på AC for hjemmelading og DC for hurtiglading på ladelokkene. Her skal de som aldri har hatt elbil enkelt kunne takle overgangen.

Den blå streken er egentlig blå klosser, som hver symboliserer 10 prosent strøm på batteriet. Her har vi da bikka 80 prosent, og som man ser ville det tatt en del tid å lade til 100 prosent… så det gjør man ikke. Man lader til max 80 prosent og suser videre.

Slik ser «tankmåleren» ut med 83 prosent på batteriet – hver blå kloss er her også 10 prosent strøm på batteriet.

Ryggekameraet er ikke beskyttet for vær og skitt fra veien, det er som regel meget klare og gode bilder når det er tørt vær. Stilig at det vises hva som skjer dersom man åpner dørene der man parkerer!

Legg merke til ryggeassistenten, den er genial, bilen husker de siste 50 meterne du har kjørt, og rygger bilen tilbake eksakt den veien du kom, perfekt der det er trangt og ikke mulig å snu bilen. Bilen tar seg av styringa, så ordner du med gass og brems.

Dette videoklippet er fra våre noe korte test-turer i helga, her ser vi på rekkevidde, forbruk, fremkommelighet på isvei, lys, komfort og mer til.

Da jeg rusla ut av bilen for å ta dette bildet av isbakken vi testet bakkestart i, så holdt jeg på å ramle, for det var så glatt, så jeg holdt meg fast i førersetet, og da sklei bilen noen cm bakover… så den grusen du tror du ser på veien har smelta ned i isen.

Bakkestart i isete bakke som dette kan kreve to til tre forsøk med bakhjulstrekk, men framkommeligheten er god. Vi forsøkte å framprovosere slipp med bakenden, men så lenge du ikke slår av antispinn så får du ikke tulla for mye med iX3. Stabil og god på isveien vi heldigvis fant til slutt.

På vår 50/50 løype med landevei/motorvei fikk vi et forbruk på 20 kWh/100 km på våt asfalt i pluss 3 grader.

På vår 205 km landeveisløype landet forbruket på 17,7 kWh/100 km, og 51 prosent av batteriet gikk med, noe som tilsier en rekkevidde på nesten 402 km på våt asfalt og med pluss 3 til 5 grader. Det tør vi påstå er imponerende lavt forbruk på en så stor SUV som dette faktisk er!

Hyundai Kona er en av de råeste på lavt forbruk, og brukte ca. 17 kWh/100 km på samme test, men i minus 5 til minus 10 grader. Den fikk da en beregnet rekkevidde på rett under 400 km ut fra de forholdene den hadde da.

Er det rart vi lar oss imponere litt over det lave forbruket til BMW iX3 som er en langt større bil da?

Det er mye man liker med BMW iX3, som det lave forbruket, den gode komforten, det råbra head-up displayet, de knallgode setene, den gode plassen, det lekre interiøret, det gode stereoanlegget, det gode navigasjonsanlegget, den heftige kraften man kjenner i sportsmodus, den gode ladehastigheten og mye, mye mer.

Dette er ikke en elbil som fokuserer på at den er en elbil, det er en BMW X3 som tilfeldigvis går på strøm, og som gjør det veldig bra.

At du får denne til 609.000 kroner (+ vinterdekk og metallic under 650.000) tør vi påstå er ganske mye elbil for pengene, om du lever greit med at den ikke har mer enn 750 kg hengervekt, ikke har rattvarme eller varme i baksetene, og har bakhjulstrekk.

Vi gleder oss til å teste BMW iX3 mer!

Les flere tester hos Nybiltester

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her