Annonse
Hjem Nyheter Blir vi snytt for Skodas nye coupé-SUV?

Blir vi snytt for Skodas nye coupé-SUV?

For tre år siden var idéen til Skoda å lage en coupé-SUV spesielt for det kinesiske markedet. Men mye har skjedd siden den gang.

Skodas salgspiler har bare pekt oppover de siste årene, og i løpet av årets første ni måneder er det solide oppganger i alle tre hovedregionene. Kina opp 17,7 prosent, Russland opp 28,2 prosent og Europa opp 4,6 prosent.

Mye av suksessen kan spores tilbake til SUV-modellene.

Den første var Skodas Yeti, som deretter fikk følge av Kodiaq og Karoq.

De har også laget en spesiell for Kina, dette gedigne markedet som Skoda er på vei til å få et fotfeste i. Den heter Kamiq, og er en kompakt variant. Hver fjerde Skoda som ble solgt i fjor var på det kinesiske markedet, og det totale salget i verdens mest folkerike land endte på 325.000 biler.

Saken fortsetter under Annonsen

SUV-modellene til Skoda har nå rundet millionen, noe de gjorde med en Karoq 1.5 TSI ACT DSG. Den bilen ble laget i Tsjekkia, solgt i Spania til en tysker gift med en spanjol. Litt av miks!

Så langt i år har den tsjekkiske produsenten solgt rundt én million biler, og den klart størst økningen står Kodiaq for. 110.000 slike er solgt så langt i 2018, noe som er en vanvittig økning på 78,6 prosent.  Men fortsatt er Octavia den klart mest populære, og den noterte seg for et salg på 297.400 i løpet av årets første ni måneder.

Men Kodiaq er altså aller mest i støtet for tiden, og Skoda har akkurat vist oss en sprek RS-variant av modellen. Men de har også vist oss noe minst like interessant ‒ en ny coupé-modell.

Den heter Kodiaq GT, og har linjer litt som BMW X4 og Mercedes GLC Coupé. Dette er nok en bil mange i Europa kan tenke seg, og slik ser den ut:

Men det er bare et problem. Et stort et.

For den opprinnelige planen til Skoda var å lage denne spesielt for Kina, og dermed blir den regionen den eneste som kan tilby fire SUV-modeller signert Skoda ‒ Kamiq, Karoq, Kodiaq og Kodiaq GT.

En mulighet som har vært vurdert og mest sannsynlig forkastet, er å bygge Kodiaq GT i Kina og deretter importere den inn i Europa. Dette blir visstnok for komplisert logistiske sett.

Skodas nåværende byggekapasitet i Europa klarer heller ikke å håndtere en ny slik SUV-modell, og den eneste løsningen virker nå å innebære en utvidelse av kapasiteten i Europa.

Skoda selv sier bare at den opprinnelig er ment for Kina, og en endelig avgjørelse blir tatt senere.

SUV-modellen bryter litt med mønsteret Skoda har hatt med de europeiske SUV’er, nemlig at de skal være praktiske og romslige. En coupé-utgave vil naturligvis fokusere mye på design og gå litt utover den innvendige plassen.

Så hvordan ser den kommende Kina-SUV’en ut da?

Jo, det er ingen tvil om at den designmessig har en lignende stil som SUV-coupene til BMW og Mercedes, selv om den kanskje er ørlite mindre coupéaktig.

Bilen er 4,63 meter lang, og kommer med en 2-liters motor på enten 186 hestekrefter eller 220 hestekrefter. Den har firehjulsdrift, 7-trinns DSG-kasse og diverse førerassistenter inkludert adaptiv cruisekontroll.

Kodiaq GT får sin offisielle debut under den kommende Guangzhou Motor Show som starter 16. november, men det er ikke sagt noe om når den eventuelt kommer for salg.

Men akkurat det trenger vi her i Europa kanskje ikke å bry oss så mye om.

For vi blir kanskje snytt for denne.

Eller?

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,216FansLik
42FølgereFølg
74FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker