Hjem / Nyheter / Bilen med en guddommelig lyd
Aston Martin kommer med en hyperbil med et guddommelig navn og lyd. (Alle foto: AM)
Aston Martin kommer med en hyperbil med et guddommelig navn og lyd. (Alle foto: AM)

Bilen med en guddommelig lyd

Aston Martin har noe spesielt på gang. Bilen har fått et norrønt-inspirert navn, og lyden den lager kan lett konkurrere med den Tor med hammeren lager. Hør selv.

For et par år siden gikk en NRK-serie sin seiersgang i de tusen hjem. Den het Valkyrien, og mye av handlingen foregikk i en nedlagt T-banestasjon på Majorstua som het Valkyrien stasjon.

Og det er ikke noe rart at det har vært en stasjon med et slikt navn i Oslo. For navnet stammer fra norsk historie ‒ eller mer riktig norrøn historie.

Valkyrier var Odins egne dødsengler som han sendte ut på slagmarken for å plukke ut de som skulle dø og fraktes tilbake til Åsgård. Der skulle disse falne heltene kjempe side om side med gudene selv.

Og gudene skal vite at det Aston Martin sammen med Red Bull Racing planlegger er noe helt spinnvilt med bilen Valkyrie.

Vi snakker om en hyperbil med et hybrid drivverk, og som er bygget så nær en formel 1-bil som det er mulig som også skal fungere på vanlige veier.

Bilen veier 1.000 kilo og V12-motoren på 6,5-liter ytrer også 1.000 hestekrefter, slik at kraft-til-vekt-ratio på 1:1 ‒ uhørt for en bil.

1.000 hestekrefter når den ved hele 10.500 r/min, men turtellernåla stopper utrolig nok ikke der. V12’eren som muligens også formel 1-folkene hos Red Bull Racing også har flikket litt på klarer nemlig ufattelige 11.100 r/min ‒ også det totalt uhørt for en bil.  

Det maksimale dreiemomentet er for øvrig på 740 Nm og nås ved 7.000 r/min.

En annen som helt sikkert har utviklet monstermotoren sammen med Aston Martin er Cosworth, som har en lang erfaring med å lage formel 1-motorer. De har hatt hovedansvaret, og utrolig nok klart å lage en diger V12 på 6,5-liter som kun veier 206 kilo ‒ ja, også det uhørt.

Summen av alt dette er en enorm lyd. Vi gjentar gjerne oss selv, og denne gangen mener vi det bokstavelig ‒ uhørt tidligere.

‒ Alle som har en dråpe av bensin i blodet, en turtallsvillig naturlig aspirert V12 er den absolutte toppen, sier Aston Martin-sjef Andy Palmer.

‒ Ingenting lyder bedre eller fanger vår følelse og spenning mer rundt en intern forbrenningsmotor. Til tross for åpenbare umulige utfordringer var det aldri snakk om at Aston Martin Valkyrie skulle klare seg med noe mindre. Helt fra starten var folkene fra Cosworth klar til å oppnå noe som flytter på grensene til det som er mulig.

‒ Resultatet er en ganske så ekstraordinær motor. En jeg tviler på noensinne blir overgått, sier sjefen.

Det Aston Martin har klart er å kombinere de turtallsvillige formel 1-motorene på 1990-tallet med moderne design, løsninger og materialer.

Og det hele høres ut som en 1.000 hestekrefters sterk mesterstykke.

En lyd på nivå med tordenguden Tor.

Skru opp volumet og hør selv:

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Kia kommer med en 4. versjon av Ceed, og viser oss nå en skisse. (Alle foto: Kia)

Her er en ny Ceed

Kia satser for fullt på sine europeiske Ceed-modeller, og har en fjerde versjon på gang. …

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *