Annonse
Hjem Nyheter Bilen gir deg superevner

Bilen gir deg superevner

Tenk om du kunne se køen tre svinger unna, eller hjorten som står midt i veien over neste bakketopp. Tenk om du kunne se det usynlige.

En vilt galopperende teknologi kommer til å by på mange utenkelige ting i årene som kommer. Ikke minst for trafikken, hvor ny teknologi vil sørge for stadig mer automatiske biler.

Det er kun fantasien som setter grenser for hva som blir mulig i framtiden, og en av produsentene med de mer fantasifulle medarbeiderne er helt klart Nissan.

Den japanske produsenten har allerede et semiautomatisk system kalt ProPilot, som i tillegg til å gjøre noen av føreroppgavene også kartlegger alt rundt bilen.

Teknologien leser av trafikkbildet, og kan på den måten tolke dette og ta avgjørelser på vegne av føreren ‒ akkurat som framtidens autonome (selvkjørende) biler vil gjøre.

Saken fortsetter under Annonsen

Forskjellen er at når det autonome nivået heves med årene vil også bilens kunstige intelligens (AI) lære hvordan den skal reagere i situasjoner, mens vi nå er der hvor bilene på en måte er programmerte til å håndtere gitte situasjoner.

ProPilot er allerede ganske så imponerende, men ingenting i forhold til det som kommer.

For den japanske produsenten har også et prosjekt som heter Nissan Intelligent Mobility, hvor målet er å utvikle teknologi som skal gjøre bilene enda smartere.

I dette prosjektet har de utviklet noe de kaller Invisible-to-Visible (I2V), og denne teknologien vil de vise fram under den kommende CES-messen i Las Vegas om et par uker.

I2V betyr å gjøre det usynlig synlig, og smelter sammen informasjon fra sensor både på utsiden og innsiden av bilen med sanntidsdata de samler i nettskyen.

Dette gjør at det blir mulig å spore bilens umiddelbare omgivelser og å forutse hva som foregår der og da ‒ til og med å vise hva som ligger bak en bygning eller rundt hjørnet. Nissan har også programmert inn avatarer (figurer) som kan gi slik informasjonen videre til føreren, og på den måten gjøre opplevelsen enda triveligere.

Når Nissan nå tråkker inn i den virtuelle verden, åpner I2V uendelige muligheter for service og kommunikasjon, og produsenten mener at dette vil gjøre kjøringen mer praktisk, komfortabelt og spennende.

‒ Ved å hjelpe deg med å se det usynlige, øker I2V tilliten din og gjør kjøreturen morsommere, sier Tetsuro Ueda, en ekspertleder ved Nissan Research Center.

‒ De interaktive funksjonene skaper en opplevelse som er skreddersydd for dine interesser og kjørestil, slik at alle kan nyte og bruke det på sin egen måte, legger han til.

I2V bruker Nissans Omni-Sensing-teknologi, som fungerer som en hub (sentral) for å samle inn sanntidsdata fra trafikkmiljøet, fra utsiden av bilen og til og med fra innsiden. Nissans Seamless Autonomous Mobility (SAM) analyserer data fra veimiljøet ved å tolke sanntidsdata, og til slutt kommer ProPilot inn og gir data fra assistantsystemene samt bilens omgivelser.

Resultatet er altså et system kan se rundt neste sving, gjennom nærliggende bygninger, over neste bakketopp eller gi føreren fri sikt i det verste snøværet du kan tenke deg.

Men det er langt fra alt.

Det smarte systemet vil også kunne gjøre kjøreturen trivelig for bergenserne. For kjører du for eksempel i regnet kan landskapet fra en solfylt dag vises inne i bilen. Så da blir det sol i Bergen også!

Om du kommer til en ukjent by kan systemet automatisk søke opp en lokal kjentmann og kontakte personen, slik at alle i bilen kan kommunisere direkte med guiden. Deretter kan informasjonen fanges opp av Omni-Sensing, og brukes for andre som kommer til den samme plassen og trenger informasjon. Også AI kan bruke en slik informasjon til for eksempel å foreslå gode ruter gjennom byen.

Men det mest imponerende er altså at bilen gjør deg i stand til å se det usynlig, og dermed kan du styre unna hjorten på veien eller køen som venter deg rundt neste sving.

Du får rett og slett superevner.

Og hvem har ikke drømt om det?

Her er en video som viser I2V:

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,767FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker