Hjem / Nyheter / Bedre rutiner vil gi færre trafikkdrepte
Flere tiltak kan gi færre trafikkdrepte. (Foto: Volvo)
Flere tiltak kan gi færre trafikkdrepte. (Foto: Volvo)

Bedre rutiner vil gi færre trafikkdrepte

Fokus på ting som førerens kjørestil, fart, bilbeltebruk, hviletid og mindre stress i lastebilsektoren vil gi færre trafikkdrepte.

Det konkluderer en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) med. I den har alle dødsulykkene i perioden 2005-2013 blitt gjennomgått, og funnene viser at det potensielt kunne vært unngått 62 døde/hardt skadde per år i perioden.

Annonse

Utregningen tar ikke hensyn allerede eksisterende tiltak, eller at nye tiltak ikke har 100 prosent effekt. Men dette er noe forskere også har regnet på. De indikerer da med at mellom 7 og 56 drepte/hardt skadde kan unngås avhengig av hvilke forutsetninger som legges inn om forekomst og effekt, og om man inkluderer egentransport eller ikke.

Om nedgangen av trafikkdrepte fortsetter å falle i samme hastighet som nå, kan Norge ende opp med rundt 80 drepte i 2020. Det vil da være et potensial for å unngå 26 døde/hardt skadde i 2020 om sikkerhetstiltak i den såkalte «Sikkerhetsstigen» følges.

I den er det fire hovedelementer det arbeides ut fra:

  • Ledere og ansattes engasjement for sikkerhet
  • Oppfølgning av førerens fart, kjørestil og bilbeltebruk
  • Fokus på arbeidsrelaterte faktorers betydning for trafikksikkerhet
  • System for sikkerhetsledelse

«I hovedtrekk handler det om sikkerhetskultur og systematisk oppfølging av førernes kjørestil, fart og bilbeltebruk, fokus på hviletid, mindre stress og gode systemer for å vurdere risiko sjåførene er utsatt for, samt koordinering av kjøreruter», heter det i rapporten.

Rapporten er finansiert av Statens vegvesens forskningsprogram BEST (Bedre Sikkerhet i Trafikken), som fokuserer på hvor det er størst potensiale å redusere antall drepte og hardt skadde i veitrafikken.

Annonse

106 mennesker omkom i den norske trafikken i 2017, en nedgang på 29 personer fra 2016.

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Toyota viser endelig fram en ny Supra. (Alle foto: Toyota)

Endelig, her er nye Toyota Supra

Toyota puster nytt liv i den raske og sportslige Supra-modellen. Se bilder og video. Det …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *