Annonse
Hjem Forbruker Barneforeldre verst på livsfarlig mobilbruk

Barneforeldre verst på livsfarlig mobilbruk

De har ofte barn i bilen og skal gå foran som et godt eksempel, men likevel er de som har barn under 18 år verstinger når det kommer til å bruke mobilen mens de kjører bil.

Og med verstinger mener vi virkelig det, for forskjellen er svært stor mellom de som har barn under 18 år og de som ikke har det når det kommer til den livsfarlige mobilbruken bak rattet.

Forskjellen er faktisk på hele 24 prosentpoeng, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige som over 4.000 har deltatt på.

Blant de med barn under 18 år opplyser 63 prosent at de har av og til bruker mens de kjører, altså mer enn seks av ti førere. 39 prosent av de som ikke er i denne gruppen svarer det samme, og nå faller altså snittet til under fire av ti.

‒ Vi tror det kan ha med stress og mas i hverdagen, avtaler skal gjøres, barn skal kjøres hit og dit, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ At en gruppe som har stort behov for trygghet på veien med tanke på at det er barn involvert skiller seg ut negativt, er svært betenkelig!

For det er trykke på mobilen mens man kjører kan potensielt være livsfarlig, og tidligere undersøkelser har avdekket at det er opp til 23 ganger større sjanse for å havne i trafikkulykke mens man bruker mobilen. 23 ganger, altså! Ifølge app-produsenten Text To Ticket dør faktisk 11 tenåringer ‒ hver eneste dag ‒ på de amerikanske veiene grunnet mobilbruk.

Her hjemme har Statens vegvesens ulykkesgruppe (UAG) konkludert med at 46 mennesker har omkommet siden 2005 i ulykker hvor mobilbruk har vært en medvirkende årsak. I fjor omkom fem, fire av dem under 30 år, i slike ulykker.

Det er altså livsfarlig, bokstavelig talt. Og barneforeldre er altså verstingene.

‒ Foreldre bør gå foran med et godt eksempel, fastslår Rysstad, som håper at bevisstheten knyttet rundt mobilbruk bak rattet vil øke.

Ikke overraskende er det de yngste som gir mest blaffen. I gruppen under 30 år svarer 61 prosent at de bruker mobilen under kjøring, mens 22 prosent over 60 år svarer det samme.

Og den mobilbrukende føreren havner da også mest i trøbbel, og 5 prosent av førerne svarer at dette har ført til ulykker og uhell.  20 prosent av passasjerene svarer at de har opplevd farlige situasjoner når føreren har brukt mobilen.

Ifølge tall fra Storbritannia har antall mobilrelaterte ulykker gått opp 79 prosent siden 2012, og antall skadde har gått opp 88 prosent. Så problemet vokser i styrke, og lite ser ut til å hjelpe for å stanse dette.

Hvor potensielt farlig dette kan være vet ambassadør og talskvinne for den britiske trafikksikkerhetsorganisasjonen Brake alt om. Hun fikk livet ødelagt bare fordi en fører ikke hadde tid å vente med å ta en telefon. Les mer om det i den første lenken under.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker