Annonse
Hjem Nyheter Audi-sjefen arrestert

Audi-sjefen arrestert

Sjefen for Volkswagen-gruppens mer luksuriøse merke, Audi, er arrestert.

Tilbake i 2015 ble det avslørt at Volkswagen-gruppen hadde installert jukseprogramvare på drøye 10 millioner biler, og denne maskerte de reelle utslippene på dieselbilene. Dieselmotorene hadde altså et høyere utslipp enn det de offisielle tallene sa.

Etter dette har dieselgate forfulgt Volkswagen-gruppen, og i tillegg til enorme bøter har det også sendt konsernet inn i en lederkrise.

Den nye konsernsjefen, Herbert Diess, jobber nå med en helt ny lederkabel, og den nåværende Audi-sjefen Rupert Stadler er en viktig del av denne.

Enn så lenge.

Saken fortsetter under Annonsen

For mandag gikk myndighetene i München til det skritt å arrestere Stadler. Han ble pågrepet i sitt hjem i Ingolstadt tidlig mandag morgen.

«Som en del av etterforskningen av dieselsaken og Audi-motorer utsendte München-anklagers kontor en arrestordre på professor Rupert Stadler 18. juni 2018», heter det i en uttalelse.

En dommer har bestemt at Audi-sjefen skal settes i varetekt slik at han ikke forhindrer etterforskningen, mens Volkswagen-gruppen sier at de fortsatt tror han er uskyldig.

Volkswagen-gruppens eiere, holdingselskapet Porsche SE (må ikke forveksles med Porsche AG som er bilprodusenten) sier i en uttalelse som Reuters refererer til at arrestasjonen vil bli diskutert på et møte mandag.

Senest i forrige uke godtok Volkswagen en gigantbot på 9,4 milliarder kroner gitt av tyske myndigheter i forbindelse med dieselgate, og i fjor godtok de også en bot på 34 milliarder kroner som amerikanske myndigheter ga dem for å ha jukset med dieselmotorene. Totalsummen på de to bøtene lyder på enorme 43,6 milliarder kroner, og fortsatt har gruppen flere søksmål mot seg. Til sammen skal dieselgate ha kostet Volkswagen flere hundre milliarder kroner.

Audi har i likhet med Volkswagen innrømmet at de har jukset med utslippstallene, men tyske myndigheter forsøker nå å finne ut hvem som er ansvarlig for jukset.

Mandag i forrige uke raidet myndighetene hjemmene til Stadler og et annet styremedlem i et forsøk på å avdekke hva som faktisk skjedde under juksingen, og rundt 20 personer som er eller var ansatt i Audi er for tiden under etterforskning.

Audis tidligere leder for motorutvikling, Wolfgang Hatz, har vært fengslet siden september 2017.  Tyske medier har også tidligere meldt at en leder for et av de andre datterselskapene hos Volkswagen, Porsche, ble arrestert i april. Jürg Kerner som var en ingeniør i Porsche sin motorutvikling, jobbet hos Audi da dieselskandalen ble kjent.

Den tidligere Volkswagen-sjefen, Martin Winterkorn, er etterlyst i USA etter dieselbedrageriet som pågikk i 7,5 år. Også en annen tidligere VW-leder, Mathias Müller, er mistenkt for å ha hatt kjennskap til jukset. 

Arrestasjonen av Stadler skal ikke ha kommet på forespørsel av USA, men er en del av tyskernes egne etterforskning.

Også andre bilmerker som BMW og Mercedes-eierne Daimler er under etterforskning, og foreløpig er to personer dømt for svindelen. Den tidligere VW-lederen Oliver Schmidt ble i USA dømt skyldig i konspirasjon og fikk en straff på syv år, mens VW-ingeniør James Liang som samarbeidet med etterforskerne ble dømt til 40 måneder fengsel i fjor.

Etter dieselgate i 2015 har Volkswagen-gruppen fokusert mer på elektrifiserte biler, og vil komme med en rekke elbiler i årene som kommer. For Audis del starter det hele med Audi e-tron, som får verdenspremiere rett over sommeren.

Det er i denne store elbil-satsingen Audi-lederen er forespeilet en stor rolle, men det spørs om det skjer nå.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,795FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker