Annonse
HjemNyheterÅpner opp for selvkjørende biler

Åpner opp for selvkjørende biler

Norge har allerede inngått en avtale med Finland og Sverige om testing av selvkjørende kjøretøy. Nå er den autonome loven også vedtatt.

Tirsdag ble det vedtatt en lov som åpner opp for utprøving av selvkjørende kjøretøy på norske veier, og planen er at denne skal trå i kraft 1. januar neste år.

– Framtidens transportmidler vil gjøre hverdagen enklere for folk flest. Det er ingen tvil om at vi står overfor en revolusjon når det kommer til kollektivtransport. Allerede har vi sett uttesting av selvkjørende små minibusser en rekke steder rundt i landet, innenfor begrensede rammer. Nå har vi fremmet en lov som i større grad gjør det mulig med utprøving av selvkjørende kjøretøy, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Loven åpner for utprøving av selvkjørende kjøretøy uten at det er noen i førersetet, altså fullskala autonome kjøretøy. De som skal teste ut slike kjøretøy må søke om tillatelse.

Saken fortsetter under Annonsen

– Utviklingen av ny teknologi i transportsektoren skjer raskt, og særlig på kjøretøyområdet. Blant annet har vi sett en utvikling og sammenkobling av flere og bedre førerstøttesystemer, som på sikt vil gjøre det mulig for føreren å fri seg helt fra føreroppgavene. Denne utviklingen vil, med stor sannsynlighet, få stor betydning både for mer effektiv trafikkavvikling, økt mobilitet, miljø og ikke minst være svært viktig for trafikksikkerheten, sier Solvik-Olsen.

Lovvedtaket sier også at det skal pekes ut en person som er ansvarlig for testingen, og som dermed ansees som ansvarlig fører om noe skulle gå galt.

Samferdselsministeren understreker at testingen skal gjennomføres under trygge rammer, så ikke forvent en førerløs bil langt ute på landeveien med det første.

– Formålet med den nye loven er å avdekke hvilke effekter selvkjørende kjøretøy kan ha for trafikksikkerhet, effektivitet i trafikkavviklingen, mobilitet og miljø – med sikte på en mer permanent innfasing av slike kjøretøy i ordinær trafikk i framtiden. Med dette legger vi også til rette for utvikling og utprøving av ny teknologi, og vi bidrar til å sikre gode konkurranseforhold for norske teknologibedrifter. Vi vil legge til rette for at ny og fremtidsrettet teknologi tas i bruk, og gjerne utvikles i Norge, sier Solvik-Olsen.

1. januar neste år åpner også det nordiske samarbeidet rundt testing av autonome kjøretøy. Norge vil sammen med Finland kjøre tester over grensen på E8 i nord kalt «Nordlys-korridoren». På strekningen mellom Skibotn i Troms og Kolari i Nord-Finland samarbeider allerede de to landene om å utveksle trafikkinformasjon gjennom ITS-løsninger (intelligente transporttjenester og systemer). Samarbeidet inkluderer også grensetester på E6 mellom Norge og Sverige.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse