Slik kjøper du brukt elbil: tips og triks for smarte valg

Elektriske biler har raskt blitt svært populære i Norge. Nå ser vi også en økende interesse for brukte modeller. Bruktmarkedet for elbiler vokser hurtig, og det er fullt mulig å gjøre gode kjøp. I denne artikkelen ser vi nærmere på tilgjengeligheten av brukte elbiler her til lands, kommer med noen gode råd og tips, samt noen ting som det kan være lurt å vurdere når du skal investere i brukt elbil.


Bruktmarkedet for elektriske biler vokser hurtig
Markedet for brukte elektriske biler i Norge er i vekst, og stadig flere ser etter bærekraftige alternativer på bruktmarkedet. Dette skyldes ikke bare den generelle populariteten til elbiler, men også unike faktorer som gjør dem attraktive som bruktbiler. Det inkluderer lavt vedlikeholdsbehov sammenlignet med kjøretøy med forbrenningsmotor, samt lavere brukskostnad.

Tilgjengelighet av brukte elektriske biler
Det er en imponerende tilgjengelighet av brukte elektriske biler i Norge. Alt fra praktiske småbiler til større familie-SUV-er er å finne på bruktmarkedet, noe som gir deg et bredt utvalg å velge mellom.

I dag kan du velge og vrake blant brukte elbiler fra svært mange merker, selv om de mer etablerte produsentene som har vært lenge her til lands, ennå dominerer bruktmarkedet sammenlignet med nyere aktører.

Prisvurderinger 
Prisutviklingen for brukte elektriske biler er en viktig faktor å vurdere. Ofte vil du finne at brukte elbiler utgjør en mer gunstig investering enn en helt ny bil. Bruktprisene påvirkes av faktorer som alder, kjørelengde og batteriets tilstand. 

Sørg for å finne en brukt elbil som har et best mulig batteri i forhold til alder. Nyere bruktbiler er gjerne mer fordelaktige da de er utstyrt med mer moderne batteriteknologi som varer lengre enn de som er å finne i elder utgaver.

Hva du som kjøper bør ha i tankene
For de som vurderer å kjøpe en brukt elbil, er det viktig å ta hensyn til visse faktorer. Batteriets tilstand, servicehistorikk og eventuelle oppgraderingsmuligheter er alle viktige elementer å vurdere før du tar ditt endelige valg.

Som vi har vært inne på tidligere er batteriets tilstand svært viktig. Du risikerer å kjøpe katta i sekken hvis du ender opp med en brukt elbil som ikke har et batteri som lenger duger. En utfyllende servicehistorikk som viser at bilen har blitt riktig vedlikehold og ikke har mangler er også av avgjørende betydning. 

Det lønner seg dessuten å velge en brukt elbil som du kan oppgradere med mer moderne løsninger. På den måten slipper du å bekymre deg for at bilen skal bli utdatert.

Sertifisering og garantier
Enkelte forhandlere byr på sertifiserte brukte elbiler her til lands. Dette kan være en praktisk måte å finne en brukt elbil som du vet er til å stole på. En sertifisert elbil kommer gjerne med en garanti, noe som igjen er en betryggende faktor når du skal kjøpe brukt. 

Det er ofte billigere å kjøpe bruktbil direkte fra en privat eier, sammenlignet med å kjøpe hos en forhandler. Ulempen er økt risiko for feil og mangler. Det kan straffe seg på sikt.  Du som bilkjøper kan likevel få større fordeler ved å kjøpe bil hos forhandler, etter at den nye forbrukerloven trådte i kraft 1. januar 2024. For eksempel kan forhandleren ikke lenger fraskrive seg ansvar for skjulte feil eller mangler ved bilen, og det vil bli enklere å heve kjøpet om du selv skulle oppdage feil med kjøretøyet. Merk likevel at den nye loven ikke gjelder om du kjøper privat. Du må selv velge hvilken løsning som er best for deg.

Finansiering av brukt elbil
Når du vurderer å kjøpe en brukt elbil, er det viktig å utforske hvilke finansieringsalternativer som foreligger. Velrenommerte banker som Santander byr på gunstige billån spesifikt rettet mot elbilkjøpere. 

Slike lån gir deg muligheten til å spre kostnaden over tid, og med konkurransedyktige rentesatser, blir det enklere å realisere ditt ønske om å kjøpe en brukt elektrisk bil. Ved å velge et Santander-billån, kan du dra nytte av skreddersydde finansieringsløsninger som gjør det enda mer overkommelig å skifte til en bærekraftig og miljøvennlig transportløsning i form av brukt elbil.