Handle kryptovaluta? Tips til nybegynnere

Sponset innhold


Nordmenn har investert store beløp kryptovaluta. Det finnes ingen eksakte tall på hvor mye krypto vi eier, men det er sannsynligvis snakk om verdier for flere titalls milliarder kroner.

For mange kan det være fristende å kaste seg på “kryptobølgen”. Nyhetskanaler skriver stadig om nordmenn som har tjent elleville beløp etter å ha kjøpt kryptovaluta for en billig penge. I realiteten er det svært risikabelt å kjøpe kryptovaluta som en investeringsform.

1. Unngå futures/derivater

Kjøp av kryptovaluta gjennom derivater har eksplodert i popularitet de seneste årene. Dette er syntetiske kontrakter som lar kjøpere spekulere i om prisene skal enten falle eller stige.

Tips: Les mer om å kjøpe kryptovaluta hos Kryptografen. Her finner du guider og tips for ulike tema, relatert til kryptovalutamarkedet.

Der en vanlig kryptovaluta-futures vil ha en utløpsdato, er det også kommet nye “evigvarende” futures kontrakter som mangler en slik utløpsfrist. Disse omtales gjerne som perpetual swaps.

Det er to hovedproblemer med disse produktene:

  1. De tilbys med høy ‘giring’, kalt leveraged trading på engelsk. Ved å gire kjøpet av kryptovaluta får kjøperen en langt høyere eksponering mot markedet. Til gjengjeld blir posisjonen avsluttet hvis man får en “margin call”. En giring på x3 ville normalt sett ikke være altfor risikabelt, gitt at kontrakten måtte tape ⅓ av verdien for at man skulle mistet investeringen. Kryptovaluta har derimot en ekstrem volatilitet og kan svinge med flere titalls prosent i løpet av korte tidsperioder.
  2. Det andre problemet er at futures kontrakter fort kan kreve høye gebyrer for å holde posisjonen åpen. Her siktes det til evigvarende futures kontrakter, hvor børsene bruker såkalte funding fees. Disse gebyrene er ment å jevne ut markedet slik at spot prisene ikke blir for ulike markedsprisen. Hvis det er høy pågang for å kjøpe kryptovaluta (for eksempel bitcoin), vil dette gebyret øke i positiv retning, noe som betyr at longs (de som vedder på prisoppgang) må betale gebyret til shorts (de som vedder på prisnedgang). For deg som skal kjøpe kryptovaluta via et derivat vil det fort kunne koste opptil 2-3% om dagen kun å holde posisjonen åpen

2. Hold deg til “lovlige” forhandlere

Vær forsiktig med å investere i kryptovaluta på utenlandske markedsplasser, særlig utenfor Europa og USA. Uttallige selskaper har gått over ende de siste årene og påført investorene sine store tap underveis. 

Vanligvis skjer det ved at platformer blir hacket og tømt for verdier. I andre tilfeller er det eierne som løper av gårde med pengene til investorene.

Hvis du insisterer på å bruke uregulerte platformer bør du følge disse tipsene.

-Kjøp kryptovaluta for små beløp av gangen og send over penger i mindre summer.

-Når du har kjøpt kryptovaluta bør du trekke det ut til din egen lommebok.

-Ikke del passbilder eller lignende på grunn av risikoen for at det blir stjålet og lekket på nettet.

3. Kjøp kryptovaluta som allerede er kjent

Ett gjentagende problem med kryptovaluta er at markedet er fylt av svindlere og de som ønsker å tjene kjappe penger på prosjekter uten levedyktighet. Det lanseres nesten jevnlig nye kryptovalutaer som lover skyhøy avkastning, eller en annen form for revolusjonerende teknologi. Et klassisk trekk er at prisene “pumpes” opp med enorme andeler, før de plutselig faller brått etter at eierne dumper postene sine på markedet.

I realiteten vil nesten alle slike nye kryptoprosjekter feile, noe tiden har vist. Kjøp heller kjente typer kryptovaluta slik som bitcoin, ethereum, BNB eller andre navn som har en lang forhistorie og en dedikert gruppe med gründere.

4. Invester med en lang tidshorisont

Kjøp kryptovaluta med en forventning om å holde verdiene over lang tid. Ettersom kryptovalutakursene svinger betraktelig i verdi fra dag til dag vil det være risikabelt å holde over korte tidsperioder.

Et godt eksempel er ethereum, som har svingt i verdi på mellom alt fra $100 til over 4.500 dollar i løpet av 5 år.

Ha is i magen og vær forberedt på at verdiene kan falle betydelig før ting bedrer seg. Når kursen raser kan det være enkelt å få panikk, men her gjelder det å holde seg til strategien med spare langsiktig.

5. Oppbevar kryptovalutaen på egen konto

Kjøp kryptovaluta på børsen og send verdiene deretter til din egen konto (lommebok).

Unntaket er hvis markedsplassen har en forsikringsordning som garanterer for pengene dine dersom investeringen skulle gå tapt. Det er kun et lite antall steder som har slike forsikringsordninger.

På grunn av risikoen for tap vil det alltid være tryggest hvis man kontrollerer lommeboken selv.

Les mer om:

Sponsetinnhold