Derfor lønner det seg å kjøpe bruktbil

Annonsørinnhold


Selvsagt er det fristende å kjøpe en splitter ny bil. Produsentene lanserer jo fortløpende nye modeller som byr på forbedringer og nyvinninger. Utviklingen er rivende, og klart det da kan virke forlokkende å kaste seg over siste nyhet.

Men i svært mange tilfeller lønner det seg å ha is i magen og vente. Å kjøpe en bruktbil er nemlig en bedre handel enn å kjøpe en helt ny bil, generelt sett. Du får både lavere pris, og en langt saktere nedgang i verdien over tid.

Nye biler går hurtig ned i verdi

Det viktigste argumentet for å kjøpe bruktbil versus en splitter ny doning er at nye biler mister mye av verdien hurtig. Så snart en ny bil ikke lenger er ny, faller nemlig prisen radikalt. Dette medfører at du neppe vil få tilbake like høy prosentandel av innkjøpsprisen når du selger en bil du kjøpte ny som når du selger en bil du kjøpte brukt.

Nå skal det sies at det finnes leasing-ordninger og lignende som reduserer risikoen for å tape penger på å kjøpe en ny bil rett fra fabrikken. Like fullt er det et faktum at nye biler mister verdien raskt.

Unntaket er om du kjøper en sjelden bil med lang leveringstid. Da kan det nemlig være så høy etterspørsel at du kan videreselge farkosten med profitt. Dette tilhører kun sjeldenhetene og gjelder først og fremst for meget eksklusive biler i høy prisklasse.

En bruktbil har gjerne stabil pris

Hvis du kjøper en god bil og sørger for å ta best mulig vare på den, vil du se at prisen holder seg stabil. Dette gjelder over flere år, men ikke evig. Brukte biler blir jo etter hvert utdatert i takt med at ny teknologi tar over. Derfor bør du sørge for å selge din bruktbil før det går så lang tid at den blir avleggs.

Holder du din bil i god stand, og ikke kjører så svært mange kilometer kan du selge den videre for en meget stabil pris innen to-tre år i mange tilfeller. Dermed blir det å kjøpe ny bruktbil hvert andre eller tredje år bortimot den optimale strategien for deg som ønsker å gjøre best mulig bilhandel.

En ting som er viktig å huske på her er gunstig finansiering. Ved å ta et billån som gir gode vilkår kan du spare betydelige beløp. Holder du deg til en etablert aktør som Santander, kan du få et lån som gjør det mulig å kjøpe bruktbilen du ønsker deg uten at du må ut med alt for høye renter. Det finnes også lån som ikke krever en skyhøy egenkapital.

 Velg en bilmodell som er veletablert

Skal du selge en bil du kjøper brukt videre for en god pris, bør du sørge for å velge en modell som har et godt omdømme. Sjeldne eller unike biler kan være langt vanskeligere å få avsetning på enn mer populære biler.

En bil av typen Golf eller en Toyota Corolla er så veletablerte og har så godt rykte at kjøpere stoler på at de får en farkost som holder høy kvalitet. Det gjelder i langt større grad enn om du kjøper en bil fra et mindre kjent merke.

Et godt råd er dermed å være konservativ og minst mulig eventyrlysten når du kjøper din nye bruktbil. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men det er nok det som lønner seg i lengden. Satser du på en kabriolet eller en sjelden veteranbil kan du få mange trivelige opplevelser bak rattet. Du kan derimot ikke forvente å selge bilen videre for en like god pris som om du velger en mer typisk folkebil.

Les mer om:

Sponsetinnhold