7 ting du må sjekke før du legger ut på roadtrip

En roadtrip kan by på spennende muligheter, friheten til å forflytte seg dit man selv måtte ønske, og gjerne langt utenfor turistfellene. Underveis dukker det gjerne opp mange spennende stoppesteder som man aldri hadde funnet hvis man hadde fløyet mellom storbyene på ferie. Imidlertid er det noen ting du bør sjekke før du legger ut på landeveien.


For å sikre deg den best mulige starten på turen din, har vi satt sammen en sjekkliste med syv punkter du bør gjennomgå før du legger ut på tur. Denne listen er ikke uttømmende, men gir et godt grunnlag for en vellykket tur.

Sjekkliste for deg som skal ut på tur
Du kan godt kaste en koffert i bagasjerommet og kjøre avgårde, men det kan dukke opp flere kjedelige overraskelser underveis. Her er noen gode tips for deg som vil ha et godt utgangspunkt for turen din.

Lufttrykk i dekkene
Det er viktig at bilen er i god stand før du legger ut på tur. Derfor er det lurt å ta turen innom en bensinstasjon der du kan sjekke trykket helt gratis. Pass på at det er tilstrekkelig luft i dekkene, og dersom det er slitne mønster kan det være lurt å skifte dekkene før du legger ut på en lengre kjøretur.

Mønsteret på dekkene dine bør ha godt grep på ulike veier. Husk at kvaliteten på veiene nedover i Europa kan være dårligere enn den vi er vant til i Nord Europa. Dette kan ofte inkludere grusveier og dårlig asfalt.

Skifte motorolje
Motoroljen bør være frisk før en lang kjøretur. Oljeskift er en rimelig vedlikeholdskostnad og noe som bør gjennomføres minst én gang i året. Hvis det er lenk siden sist oljeskift, kan en roadtrip være en god anledning for litt vedlikehold.

Pass og dokumenter
Før du legger ut på tur bør du sjekke at du har alle papirene i orden. Selv om det er fritt leide gjennom store deler av Europa, kan du møte på kontroller underveis. Det er helt vanlig at man blir stoppet på grensen til ulike land, spesielt lenger sør i Europa. Da hjelper det lite å dra frem et utdatert pass. Noen land har også regler for hvor lenge pass eller nasjonalt ID-kort må være gyldig for at du skal få komme inn.

Regler og fartsgrenser
Nedover i Europa er det ulike regler og grenser når man er ute å kjører. Blant annet har land som Tyskland høyere fartsgrenser enn det man finner de fleste andre steder. Derfor er det viktig å lage en enkel oversikt over de regler og vilkår du vil møte underveis. Dette gjør det enklere å unngå problemer med lokale lover og regler.

Sikkerhet
Når du kjører nedover er det viktig å tenke på sikkerhet. Dette gjelder også for enhetene dine. Ofte vil du benytte deg av offentlig WiFi når du er ute på tur - noe som kan by på utfordringer. Her er det viktig å benytte seg av en skikkelig VPN. Dette vil sørge for at informasjonen ut fra enheten din vil krypteres gjennom en ekstern server før den sendes ut på nett.

Mange leverandører lar deg prøve en VPN gratis gjennom en pengene tilbake garanti. Da kan du se at den passer for deg, samt at den har et godt utvalg servere dit du skal. En god VPN vil også gjøre det enklere å få tilgang til medier hjemmefra, da en del tjenester kan ha geografisk sperre.

Ta pauser når det trengs
Skal man kjøre langt kan det ofte by på lange strekninger med kjøring. Om dere er flere sjåfører kan det være lurt å ta pauser og dele opp kjøringen. Da slipper man at noen blir utmattet underveis. Ta også pauser når du kjenner at du blir sliten. Spesielt på lange strekninger nedover motorveien er det viktig å ta gode pauser.

Sjekk bilen, batteri og veihjelp
Sist, men ikke minst bør du sjekke det nødvendige på bilen. Sjekk at det ikke er noen røde varsellamper på dashbordet som bør sjekkes før man reiser. Om batteriet er gammelt kan det være lurt å skifte dette før turen. Sjekk også at du har reservedekk eller skum som kan reparere en punktering dersom dette skulle oppstå. Helt til slutt - pass på at du har veihjelp. I mange tilfeller får man dette gjennom reiseforsikringen sin, så ta vare på telefonnummer og nødvendige opplysninger om din forsikringspolise.