Hjem / Nyheter / Alkolås fra 1. januar
Alkolås blir innført i nye busser og minibusser fra 1. januar 2019. (Foto: KGK)
Alkolås blir innført i nye busser og minibusser fra 1. januar 2019. (Foto: KGK)

Alkolås fra 1. januar

Stortinget har tidligere vedtatt å innføre alkolås i nye busser og minibusser, og samferdselsdepartementet har nå besluttet at det skjer fra 1. januar 2019.

– Bussjåfører har et spesielt ansvar for å ivareta sikkerheten til sine passasjerer og omgivelser. Derfor øker vi tryggheten til passasjerer og trafikanter ved å innføre et påbud om bruk av alkolås i kjøretøy som brukes i transport mot vederlag, i første omgang i busser og minibusser, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.


Alkolås er ikke et nytt fenomen, og flere store transportselskaper har allerede montert inn slike låser som førerne må blåse i før de kan starte kjøretøyet.

‒ Nå innfører vi dette som et krav. La meg samtidig understreke at det er heldigvis lite promillekjøring blant norske yrkestransportører i dag. Likevel utgjør promillekjøring en potensiell sikkerhetsrisiko for de reisende, og med dagens teknologi er dette enklere å sikre seg mot, sier Solvik-Olsen.

Lovendringen retter seg altså mot busser- og minibusser som tar seg betalt for transporten, og det innføres en overgangsordning på fem år for disse.

Ordningen kan bli utvidet til å gjelde kjøretøygrupper som drosjer og godstransport i framtiden.

– Vi ser dette som veldig positivt og et første skritt i retning av at stadig flere kjøretøy i Norge vil få installert alkolås, sier Christian Salvesen, prosjektansvarlig for Dräger Alkolås hos KGK som er den mest brukte alkolåsen i Norge.

Vedtaket kommer etter at Stortinget ble enig om å innføre alkolås busser og minibusser tilbake i 2015, og innføres nå i forbindelse med en nasjonal tiltaksplan på 136 punkter som skal gjøre det tryggere å ferdes i norsk trafikk.

– I planen blir innmontering av alkolås trukket fram som et av tiltakene som kan bidra aktivt til å bedre trafikksikkerheten i Norge, sier Salvesen.

Alkolås er en teknisk innretning som kobles til bilens tenningssystem, og fungerer som en startsperre dersom føreren har promille over tillatt grense.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Lamborghini lanserer en ny racingserie som kombinerer asfalt og terrengkjøring, og en spesialversjon av Urus skal brukes. (Alle foto: Lamborghini)

Verdens villeste SUV

Lamborghini Urus er en av de aller mest ekstreme SUV-ene som er laget. Om det …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *