Hjem / Forbruker / Å være uoppmerksom koster mange liv

Å være uoppmerksom koster mange liv

Kun et par sekunder med uoppmerksomhet under bilkjøring kan få fatale følger. Faktisk dør rundt 30 personer på norske veier hvert år på grunn av små ting som stjeler oppmerksomhet. I snitt blir det flere personer hver eneste måned.

En undersøkelse i fjor fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på oss. For i den svarte hele 63 prosent av de som hadde barn under 18 år at de av og til bruker mobiltelefonen mens de kjører bil. Vi snakker altså om barneforeldre, og vi snakker om den livsfarlige mobilaktiviteten under bilkjøring.

Annonse

Mange tror åpenbart ikke at dette er så farlig, så hva med dette:

Det er 23 ganger større sjanse for å havne i en trafikkulykke mens man bruker mobilen. 23 ganger altså.

Ifølge app-produsenten Text To Ticket dør faktisk 11 tenåringer ‒ hver eneste dag ‒ på de amerikanske veiene grunnet mobilbruk. 11 døde tenåringer hver dag altså.

Så hold deg unna mobiltelefonen når du kjører bil.

Men den er bare en av tingene som gjør førerne ufokuserte.

Annonse

Statens vegvesen kjører nå en ny trafikkampanje kalt «Takk for oppmerksomheten», hvor målet er å sette fokus på alle de småtingene som kan være forstyrrende.

Dette inkluderer ting som at vi snakker og spiser, hysjer på unger, bytter radiokanal, sjekker mobilen, tenker på jobben og middagen, stiller på speilet og leser kart.

Alt dette mens vi kjører bil.

Og det går som oftest bra, men langt fra alltid. Vegvesenet sier at i 3 av 10 dødsulykker i trafikken er uoppmerksomhet en medvirkende årsak.

– Mange vil nok kjenne seg igjen, og kanskje få en liten vekker. Mange er oppmerksomme bak rattet, men ikke alle og ikke alltid. Vi ønsker å vise bredden av ting som bidrar til uoppmerksomhet, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Det er altså summen av alle de små oppmerksomhetstyvene som gjør uoppmerksomhet bak rattet så farlig.

Grunnen er at vi forflytter oss veldig mange meter i sekundet i en bil.

Ifølge undersøkelser er det grensen på to sekunder som er den kritiske. Deretter øker graden for hvor farlig det er betraktelig.

Og som vi har erfart, mye av det vi gjør bak rattet utenom det å følge med på trafikken tar ofte mer enn to sekunder.

– På noen få, korte sekunder kan du tilbakelegge en strekning like lang som en fotballbane, nær sagt i «blinde». I trafikken er vi avhengig av å kunne stole på hverandre. Dette handler om godt samspill, vi må kunne stole på at de vi møter på veien har oppmerksomheten sin rettet mot bilkjøringen, sier Gustavsen.

Vegvesenet har laget flere korte filmer som skal belyse problemet.

I filmene som følger den nye kampanjen ser vi førere som gjør mye annet enn å følge med veien, og i løpet av den tiden har de passert en fotballbane. Se den ene filmen helt øverst, og her har du en litt lenger og annen versjon:

Selv om vi tror vi kan gjøre flere ting på en gang, så går det altså utover oppmerksomheten.

– Vi mennesker har evnen til å ha flere tanker i hodet samtidig, og gjøre raske skifter. Men vi har bare én pott med oppmerksomhet. Når du gjør flere ting samtidig, blir du mindre konsentrert om kjøringen. Bilkjøring krever og fortjener din hele og fulle oppmerksomhet, sier Gustavsen.

Statens vegvesen vil derfor takke for din oppmerksomhet når du kjører bil.

– Ved et «takk» får budskapet en positiv inngang, som vi håper trafikantene vil ønske å følge opp og etterleve. Dine medtrafikanter fortjener din hele og fulle oppmerksomhet. Slik kan vi sammen redde enda flere liv i trafikken, sier Gustavsen.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette bildet illustrerer forskjellen med og uten refleks. Skummelt. (Foto: NAF)

Sjekk forskjellen med og uten refleks

Nå kommer høstmørket, og du lever farlig om du ferdes rundt veiene uten refleks. I …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *