Annonse
Hjem Nyheter Glemte brekket, bilen med ungen forsvant ned bakken

Glemte brekket, bilen med ungen forsvant ned bakken

Hørt om mannen med et lite barn i baksetet som forlot bilen med motoren i gang? Den trillet av gårde ned en bakke, unngikk så vidt to hus og endte ferden på en slette – totalskadet for 250.000 kroner.

Dette er bare ett av eksemplene som Gjensidige kan vise til rundt trillende biler. Og det er mange. Svært mange.

Vi har føreren som parkerte på «relativt» flatt underlag, men bilen satte likevel fart. Etter 150 meter nådde den en bratt bakke, satte utfor og for gjennom en hage og endte i en redskapsbod. Hadde ikke boden stoppet bilen, kunne den havnet utenfor et stup og landet oppå et leilighetstak! Skader for 100.000 kroner, og da snakker vi om boden.

Det er føreren som skulle hente barna i barnehagen, og bilen begynte å rulle i et område hvor både barn og voksne ferdes. Den stoppet i en grøft, og ingen ble heldigvis truffet.

Hva med føreren som skulle hente posten? Bilen stod i fri og brekket var ikke aktivert. Dermed trillet den gjennom en liten skog og endte opp på baksiden av et hus. Et lite barn på trehjulssykkel hadde akkurat forlatt plassen hvopr bilen endte opp.

Saken fortsetter under Annonsen

Og for å vise hvor dyrt selv små uhell kan gi tar vi med historien om føreren som parkerte på tomgang utenfor garasjen og stakk inn en rask tur, mens bilen trillet bakover og traff et tre. Skaden kom på 25.000 kroner.

Gjensidige har regnet på hva trillende biler koster samfunnet i året. Og har kommet fram til 50 millioner kroner.

Tryg Forsikring mener beløpet er enda høyere, og opplyser til Broom at beløpet er rundt 90 millioner kroner.

Uansett hva det eksakte beløpet er koster det forsikringsbransjen millioner, og det er til syvende og sist forbrukerne som må betale regningen.

Har du automatgir er du trygg. Men de som kjører biler med manuelt gir må huske på to ting når de parkerer.

Å sette bilen i gir, og aktivere håndbrekket om bilen står i en skråning. Tidligere var det vanlig å gjøre det ved å dra i håndbrekket, men på nye biler gjør man det ved å trykke på en knapp. Lett å glemme, men så er det også vanlig at brekket automatisk slår seg på om du har slike elektronisk brekk.

Det å sette på brekket er barnelærdom for mange, men langt fra alle. Det triller nemlig biler av gårde hver eneste dag, hele året.

Faktisk er det så mange som glemmer dette at kun hos Gjensidige dukker det opp rundt ti skademeldinger i uka. Tryg sier de får mellom 600 og 700 skademeldinger grunnet dette i året.

Til sammen mottar forsikringsbransjen rundt 2.000 skademeldinger på grunn biler som ruller av seg selv.

‒ Jeg tror mange kjenner seg igjen i å komme tilbake til der bilen sto parkert og oppdage at den er borte. Første tanken er kanskje at den er stjålet, før en innser at den har trillet avgårde på egen hånd, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Ikke bare kan bilen bli skadet, men både dyr og mennesker kan bli truffet av en løpsk bil. Da blir det straks mer alvorlig. Eklo sier at de ofte hører skrekkhistorier hvor det kunne gått skikkelig galt, men heldigvis går det bra i de fleste tilfellene.

Om uhellet er ute vil du vanligvis være dekket av forsikringen, men i enkelte tilfeller kan erstatningen reduseres.

‒ Hver enkelt sak blir vurdert hver for seg, men har du opptrådt grovt uaktsomt kan erstatningsbeløpet bli redusert, sier Eklo.

Gjensidige har også kartlagt hvordan de typiske trilleulykkene oppstår. Og ikke uventet er stress involvert.

  • Skal bare en kort tur inn på butikken eller bensinstasjonen.
  • Glemmer håndbrekket på parkeringsplassen utenfor kjøpesenter.
  • Parkerer bilen for kjapt å løpe inn og hente i barnehagen.
  • Stopper i innkjørselen for å hente noe inne i huset.
  • Glemmer håndbrekket i garasjen.

Så stress ned. Ting har en tendens til å gå bedre da.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,646FansLik
73FølgereFølg
85FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker