Annonse
Hjem Nyheter 80 skadet i bussen

80 skadet i bussen

Du tenker kanskje ikke over det, men det å sitte i bussen uten å bruke sikkerhetsbelte er faktisk en gambling. Bare i fjor ble 80 passasjerer uten belte skadet.

Av de omkom sju mens samme antall ble hardt skadd. De tallene liker Statens vegvesen svært dårlig. Nå kjører de i gang en kampanje som skal få øynene på busspassasjerer vidåpne.

– Få vet hvor farlig det er at de andre på bussen ikke bruker belte. Det vi ofte ser i ulykker, er at passasjerene blir kastet rundt i eller ut av bussen. På den måten kan passasjerene gjøre stor skade på både seg selv og hverandre, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

De har laget en test som viser hvor tung du eventuelt blir ved en bråstopp med bussen. Bussringer rundt magen har selvsagt noe å si, men vi snakker fort om elefanten i rommet her.

Sjekk selv hvor tung du blir i fart her

Saken fortsetter under Annonsen

Grunnen til at det å bruke belte i bussen sitter langt inne er gammel vane. Det opplyser 1 av 2 spurte i en undersøkelse gjennomført av Statens vegvesen.

– Vi vil øke bevisstheten om at det kan få konsekvenser for andre, om du selv glemmer beltet, og velger virkemidler som kommuniserer på en litt gøyal, men tankevekkende måte. I en kampanje kombinerer vi alltid ulike virkemidler, og snakker til både hjerte og hjerne for å påvirke folk til å endre vanene sine, sier Molnes.

De sjekket selv ut bruken i vinter, og fant ut at kun 22 prosent brukte beltet.

– I bilen bruker nesten alle belte, men det er mye som tyder på at de gode vanene ikke blir med over i bussen. Om vi klarer å endre vanene til alle passasjerene i busser med belte, mener vi at mye er gjort, sier Molnes.

Bussjåførene selv slipper heller ikke unna.

– Bussbransjen er opptatt av sikkerheten til både passasjerer og sjåfører. Våre sjåfører skal dermed alltid minne passasjerene om beltebruk. Samtidig er det viktig at sjåførene bruker belte av hensyn til egen sikkerhet og for å gi riktige signaler til passasjerene. sier Jon H. Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,848FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker