Det kan være utfordrende å kjøre på vinteren, så da kan noen ekspertråd være gode å ha med seg. (Foto: Goodyear)

8 av 10 føler seg usikre under vanskelige vinterforhold

Vinteren står nok en gang for dør, og her er tipsene fra en som bør gjøre deg mentalt forberedt på utfordringene som kommer ‒ nemlig en psykolog.


Nordmenn er blant de dyktigste sjåførene i verden, noe blant annet antall hardt skadde og drepte i trafikken viser. Der har vi færrest målt etter antall innbyggere.

Det kommer av flere ting, som gode kjøreskoler og flinke elever, forebyggende tiltak, fokus på sikkerhet ‒ og ikke minst erfaring.

Det er få land som kan skilte med så krevende og skiftende forhold som Norge, for her kan det være bratte bakker, skarpe svinger, smale veier, mørke veier og begrenset sikt ‒ og ikke minst et utfordrende underlag. For vi har is og snø, to ting som kan være skummelt å håndtere om man ikke er klar for det.

Dekkprodusenten Goodyear har tatt tempen på nordmenn nå som vinteren er på vei, og har fått YouGov til å spørre 500 stykker om kjøring under vanskelige vinterforhold og hvordan de best kan forberede seg før de legger ut på veien på vinterføre.

‒ Det er forståelig at vinterkjøring kan gjøre mange av oss nervøse. Å komme ut for ukjente værforhold som isete veier kan være utfordrende, men det finnes måter å redusere nervøsiteten og forberede seg på det uventede på, sier Sonia Leneveu, Director Marketing Consumer Europe, Goodyear.

‒ I tillegg til å investere i førsteklasses dekk finnes det enkle forberedelser som er enkle å utføre, for eksempel å sjekke bremsene og rengjøre lyktene – dette tar ikke særlig mye tid og bidrar til å øke sikkerheten på veien.

Nå vet vi ikke hvordan YouGov har stilt spørsmålene, men veldig mange understreker det å ha gode dekk. Og det er vel de fleste enig i. Nærmere 9 av 10 svarer at det er viktig å ha de riktige dekkene om vinteren, mens 2 av 5 anser dekkene som svært viktige for å føle seg trygge på veien.

Undersøkelsen viser også at mange føler seg trygge dersom de har gjort gode forberedelser. 59 prosent skarper rutene før kjøringen, 41 prosent sjekker værmeldingen og 39 prosent tar en titt på mønsterdybden. Vi får tro at de som svarte det siste mente en gang iblant.

Men at selv flinke nordmenn er litt nervøse når de skal ut på vanskelige forhold er forståelig, og hele 84 svarer at de føler seg utrygge når de kjører under vanskelige vinterforhold.

Videre er isete veier er en bekymring for 51 prosent av respondentene, og 2 av 5 sier de er redde for glatte og våte veier.

62 prosent svarer at de holder avstand til bilen foran, mens 55 prosent tar seg bedre tid og 49 prosent reduserer farten for å gjøre det tryggere.

Vi har allerede meldt eksperttips fra en psykolog, for det er også slik at du kan mentalt forberede deg ‒ og dermed gjøre bilturen både tryggere og mer avslappende

Goodyear har nemlig snakket med David Waskuri, en anerkjent psykolog fra Sverige, som mer enn gjerne deler sine fem beste tips for å bli en mer selvsikker vintersjåfør.

Og disse er det veldig greit å ta med seg inn i årets vinter, så kanskje blir denne enda litt enklere å takle for deg som sjåfør.

1. Unngå distraksjoner:

Mange ulykker skyldes distraherte sjåfører. Prating i telefonen eller med en passasjer eller å la tankene vandre til noe som har gjort deg irritert, sint eller spent kan skape distraksjoner.

Hvis du kjenner på sterke følelser, fokuser på pusten. Trekk ut til siden og ta en pause hvis følelsene er i ferd med å ta overhånd.

2. Få nok hvile:

Det er viktig å være uthvilt når man skal kjøre, siden trøtthet og slitenhet påvirker både reaksjonstiden og konsentrasjonsevnen.

Derfor må du passe på å få sovet nok om natten før du skal sette deg bak rattet og også planlegge pauser langs veien hvis du skal kjøre langt.

Hvis du plutselig føler deg trøtt mens du er på veien, er det helt kritisk for din egen og andres sikkerhet at du stopper og tar en hvil.

3. Øv deg opp igjen:

Når vinteren kommer tilbake og veiene bli glatte, har mange glemt hvordan det var å kjøre på vinterføre forrige vinter. Øving og eksponering reduserer redselen, så hvis du føler deg utrygg, bør du bruke litt tid på å oppleve de tidige vinterforholdene på et stille sted.

Øving på bremsing og akselerering vil gi deg økt selvtillit når du kommer ut på travlere veier senere. Ta med deg en erfaren sjåfør som kan gi deg veiledning hvis du trenger støtte.

4. Hold avstand: 

Pass på å holde tilstrekkelig avstand fra bilen foran deg, det gir deg tid til å reagere ved en eventuell bråstopp. Husk også at bremselengden øker avhengig av vær og føreforhold.

Å holde tilstrekkelig avstand kan hjelpe deg å slappe av når du kjører og kan redusere nervøsiteten bak rattet, spesielt under utfordrende forhold.

5. Utøv mindfulness: 

Et verktøy som du kan bruke når som helst, både i og utenfor bilen, er mindfulness.

Det handler om å fokusere fullt og helt på her og nå. Hvis du føler deg sint, bekymret eller stresset, finnes det enkle måter å slappe av på.

Stopp bilen på et sted uten trafikk. Vend oppmerksomheten mot omgivelsene der du er. Hva ser du? Hva hører du? Konsentrer deg om deg selv. Hvordan føles bilsetet mot bena og ryggen?

Ved å fokusere på kroppen og fokusere hjernen på akkurat her og nå kan redusere pulsen og ha en beroligende effekt.

Når du konsentrerer deg på nåtiden, vil du slippe negative tanker, og det vil føre til at du føler deg mer avslappet og positiv.

Debatt

Les mer om:

Forbruker Goodyear Tips