Prisen på bitcoin har skutt fart de siste månedene og mange i Norge har investert penger i en kursoppgang. Før du kjøper bitcoin er det likevel noen viktige forhold du bør være kjent med, og her kan du lese om 5 av de.1.Risiko
-->
Risikoen man pådrar seg ved kjøp av bitcoin kan ikke overdrives. Prisen (NOK/BTC) har svingt ekstremt de siste årene. For å gi et eksempel så falt prisen til under 56.000 kroner per stykk i mars 2020. Siden den gangen har den hoppet opp til over 470.000 kroner. Det tilsvarer en prisoppgang på 839%.
2.Nå finnes det børser i Norge hvor du kan kjøpe bitcoin
Helt frem til 2019 var det vanskelig å kjøpe bitcoin innad i Norge. Det fantes noen unntak, slik som localbitcoins.com, men prosessen var innviklet og innebar direkte kommunikasjon mellom selger og kjøper. Problemet var at de norske bankene ikke ville gi norske selskap tillatelse til å opprette børser for kjøp og salg.
Dette endret seg heldigvis i 2019 når Finanstilsynet lanserte et nytt regelverk som tillot selskaper å selge kryptovaluta. Itavisen har skrevet en forklaring for de som vil lese mer om hvordan man kjøper bitcoins fra Norge på en enkel måte. Siden Finanstilsynet åpnet dørene har det blitt registrert over 5 nye børser (handelsplatformer) som tilbyr kjøp/salg av kryptovaluta.
Det er likevel en forskjell mellom tjenestene. Den viktigste er differansen mellom de som er en “ekte” børs og de som selger direkte til deg som kunde. Den siste gruppen kalles ofte for kryptovalutavekslere.
3.Vanskelig å fastslå verdien
Mye kritikk er blitt rettet mot bitcoin, der en rød tråd er at kryptovalutaen ikke tilbyr noen form for underliggende verdi. Før man kjøper bitcoin er det viktig at man studerer dette nøye og gjør seg kjent med både de positive og negative aspektene.
Bitcoin produserer ingen direkte verdi, til forskjell fra kapitalinvesteringer. Derfor er det å regne som ren spekulasjon når man investerer i enheten, på lik linje med finansielle derivativer. Blant de som fremhever de positive aspektene er det vanlig å trekke frem at bitcoin fungerer som en “hedge” mot pengetrykking i vestlige land der verdien av nasjonale valutaer forvitrer på grunn av inflasjon.
4.Dyrt å overføre
Overføringer av bitcoin koster deg veldig mye penger, noe denne grafen tydelig illustrerer. I siste halvdel av februar kostet en transaksjon i BTC oppimot 23 dollar per overføring. Det tilsvarer nærmere 200 kroner for en transaksjon mellom to kontoer. Prisen gjelder for overføringer med en privat lommebok og kostnadene er høyere ved bruk av en børs.
Hos børsene er det vanlig at de tar 0,005 BTC for å flytte bitcoin til en annen adresse. Med en markedspris på 470.000 kroner betyr det at du må betale over 235 kroner!
Ikke minst er det også dyrt med selve handelen. Handelsgebyrene ligger ofte et sted mellom 0,5-0,75% av beløpet du handler for, enda det gjerne beror på det totale handelsvolumet ditt. Noen børser gir rabatter til de største kundene sine som et incentiv for at de skal handle oftere i spot markedet, eller for å øke børsens likviditet.
5.Oppbevar alle bitcoins selv
Bitcoin består som kjent kun av noen digitale koder og tall. Skal du kjøpe bitcoin er det viktig at det legges en plan for hvordan det oppbevares. Det er mye risiko forbundet med lagring på børs og mange har tapt store summer gjennom årene pga. hacking eller innbrudd hos børsene.
Den beste løsningen er derfor å lagre det på sin egen enhet, eller eventuelt en minnebrikke. Samtidig er det smart å ta en kopi av kodene, i tillfelle man skulle miste den fysiske brikken det er lagret på.