Annonse
Hjem Nyheter 30 mistet livet i sommertrafikken

30 mistet livet i sommertrafikken

I snitt omkom ti personer i trafikken i hver av de tre sommermånedene, noe som er en liten nedgang fra i fjor.

Dette viser Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av sommerulykkene, og en nedgang på to sammenlignet med i fjor.

I august mistet sju livet i trafikken, noe som fem færre enn i tilsvarende måned i fjor.

‒ Vi kan være på vei mot det laveste antall omkomne i på norske veier på 70 år. Men dette handler om langt mer enn tall og statistikk, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

‒ For hver enkelt ulykke er en stor tragedie for de som rammes. Selv om dødstallene har gått ned, har vi dessverre ikke den samme positive utviklingen på antall trafikkulykker og utviklingen av hardt skadde i trafikken. Vi ligger etter de ambisiøse målene som er satt, legger hun til.

Saken fortsetter under Annonsen

Tallene som er basert på data hentet inn 2. september skiller seg litt fra Trygg Trafikks tall, som opererer med 32 trafikkdrepte i sommer og ni omkomne i august. De tallene er på samme nivå som i fjor, mens gjennomsnittet for sommermånedene de siste fem årene er 46 omkomne.

Antall omkomne i årets sommertrafikk er uansett redusert de siste årene, og til sammenligning omkom 50 personer i løpet av de tre sommermånedene i 2016.

Men dessverre starter september med en stor ulykke da tre kvinner og to menn i 50- og 60-årene omkom da veteranbilen de satt i traff fjellveggen ned fra Gaustatoppen søndag.

– Høsten startet dessverre ikke slik vi håpet. Alvorlige ulykker der mange liv går tapt minner oss på hvor skjørt livet er, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Ifølge Vegvesenet er det Rogaland og Hordaland som har vært hardest rammet denne sommeren med fem trafikkdrepte hver. Buskerud og Sogn og Fjordane hadde begge tre dødsulykker.

I fylkene Oslo, Finnmark, Vest-Agder, Trøndelag og Telemark har det ikke vært en eneste dødsulykke denne sommeren.

19 menn og 11 kvinner omkom i trafikken i årets tre sommermåneder, og 15 omkom i personbil og 11 på motorsykkel.

Totalt viser Vegvesenets statistikk at 63 omkom på veiene i årets åtte første måneder, noe som er fire færre enn samme periode i fjor. Finnmark er det eneste fylket som står uten dødsulykker så langt i 2018.

I fjor omkom totalt 106 personer, og det var relativt mange omkomne i oktober, november og desember. I år ligger vi an til å krype under 100 drepte for første gang i moderne bilhistorie.

– Vi kan være på vei mot de laveste tallene på 71 år. Vi må tilbake til 1947 – da 94 omkom – for å finne tilsvarende lave tall, sier Ranes.

Norge er det mest trafikksikre landet i Europa med færrest drepte i trafikken per innbygger og lavest ulykkesrisiko.

‒ Vi har satt oss høye mål. Skal vi nå disse kan vi ikke hvile på laurbærene. Det holder rett og slett ikke å bare fortsette i samme spor. Vi må jobbe enda mer målretta, systematisk og helhetlig. Samtidig er vi helt avhengig av å tilegne oss og ta i bruk ny kunnskap underveis, sier Ranes.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker