Annonse
Hjem Nyheter ‒ Nybilen kan bli dyrere, så sjekk kontrakten!

‒ Nybilen kan bli dyrere, så sjekk kontrakten!

En ny målemetode rundt forbruket og utslippet kan gjøre bilen du bestiller i år mange titusen kroner dyrere om den blir levert over nyttår.

Siden 1980-talllet har bilprodusentene benyttet en metode kalt NEDC til å måle forbruket og utslippet til bilmodellene, og NEDC har gitt urealistiske bilde rundt dette. Nå har EU innført noe som kalles WLTP som gir mer realistiske tall, noe som igjen fører til at utslippet faktisk går opp.

Det igjen betyr høyere avgifter.

Regjeringen har så langt ikke tatt noen grep for å justere avgiftene, og dermed risikerer vi dyrere biler.

‒ Regningen sendes til norske bilkjøpere. I verste fall stiger prisene med 80.000 til 90.000 kroner, mener Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Saken fortsetter under Annonsen

Ï og med at bilforhandlerne heller ikke vet hva dette ender med, kan de som bestiller en bil i 2018 få seg en real overraskelse om de mottar bilen først i 2019. Dette gjelder åpenbart ikke elbiler, som er fritatt avgifter og heller ikke har noe utslipp.

Dermed gjelder det å vite hvilke rettigheter du har om du bestiller en ladbar hybrid, bensin- eller dieselbil.

‒ For bilkjøperne er det viktig å sjekke kontraktene sine, sier Sødal.

‒ Spør og grav hos forhandler når det gjelder bilpris dersom levering blir etter nyttår. Det er ikke sikkert du får gode svar, men dialog med forhandler er viktig.

NAF sier at det i standardkontraktene bilforhandlerne bruker tas det høyde for en prisstigning på 6 prosent. Om stigningen overstiger dette har forbrukeren rett til å heve kjøpet. Dette er altså viktig å sjekke om forhandleren har gjort enderinger eller tillegg på dette punktet i kontrakten.

‒ Har du rettighetene som står i standardkontraktene, står du sterkt rustet til å få hevet kjøpet dersom din nye bil blir mer enn 6 prosent dyrere enn avtalt, rådgir Sødal.

Regjeringen har uttalt at de vil komme med tiltak, slik både Sverige, Finland og Danmark har gjort. Statsbudsjettet legges fram i oktober, og regjeringen er avhengig av KrF for å få flertall i Stortinget. Det kan altså ende opp med forhandlinger, noe som igjen kan føre til at det blir en tidskrevende prosess.

I verste fall vet vi ikke hva bilprisene blir før i midten av desember, og det er lovlig sent, avslutter Nils Sødal.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,884FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker