Annonse
HjemNyheter‒ Norge har verdens flinkeste trafikanter

‒ Norge har verdens flinkeste trafikanter

For første gang omkom det færre enn 100 personer i trafikken i løpet av et år.

Norge er det mest trafikksikre land målt etter antall omkomne, men likevel har et tresifret antall personer mistet livet på veiene de senere årene.

Men 2020 ble et historisk år, og for aller første gang i moderne trafikkhistorie var det færre enn 100 som mistet livet i trafikken. Tallene fra Statens vegvesen viser at 95 personer omkom på veiene i fjor.

‒ Ikke siden 1947, og lenge før massebilismens tid, har vi sett lignende tall på trafikkdrepte, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

‒ Dette er et viktig skritt i riktig retning, der Norge stadfester sin posisjon som et av verdens mest trafikksikre land.

Saken fortsetter under Annonsen

Hun er likevel bekymret over at det ikke har vært en tilsvarende nedgang i hardt og varige skadde, og lover at arbeidet for å nå nullvisjonen, med 0 drepte og hardt skadde i trafikken, skal fortsette med uforminsket styrke.

2020 endte med 13 færre omkomne enn både i 2019 og 2018, mens det i 2017 omkom 107 personer.

– At det i 2020 omkom under 100 i veitrafikken i Norge er historisk, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

‒ Samtidig vet vi at for alle de 95 som har omkommet så sitter det pårørende igjen som har opplevd et stort tap. Mine tanker går til disse. Vi har ingen å miste.

Menn utmerker seg nok en gang mest negativt på ulykkesstatistikken. Av de som omkom var 78 menn og 17 kvinner. Det betyr at 82 prosent av de drepte var menn.

– Kvinner blir stadig sikrere trafikanter. Det samme kan vi dessverre ikke si om menn. Dette var enda tydeligere i 2020 enn tidligere år. Det er ingen tvil om at det fortsatt er blant godt voksne menn at det er behov for den mest markante endringen av holdninger og adferd på veien, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Det er ikke så veldig lenge siden det var vanlig med rundt 300 årlige omkomne i trafikken, mens det på 1970-tallet kunne være over 500. I 1970 mistet for eksempel 560 personer livet i trafikken.

Grunnen til den store nedgangen er selvsagt sammensatt, men både sikrere biler og veier er to hovedårsaker. Moderne biler kommer med mange førerassistenter som hjelper til i nødsituasjoner, mens moderne veier med midtdeler på det nærmeste har utradert dødsulykker på tidligere svært utsatte veistrekninger.

Norge har en ganske unik tilnærmelig til trafikksikkerhet, og en rekke aktører samarbeider for å nå målet om null drepte.

‒ Det har vært jobbet effektivt og målrettet med trafikksikkerhet i flere tiår. Samarbeidet og innrettingen av dette arbeidet er unikt i Europa.  Vi har fått sikrere kjøretøy og mer effektive kontroller, og en historisk satsing på utbygging og utbedring av veinettet har hatt effekt, sier samferdselsministeren.

10 personer mistet livet i desember, noe som var fire færre enn desember 2019.

Det var flest dødsulykker i Viken (19), Innlandet (17) og Vestfold og Telemark (14). Nordland (9), Vestland (7) og Trøndelag (6) hadde en markant nedgang mot 2019.

Oslo opplevde den prosentvis største økningen med 6 omkomne i 2020 mot 1 året før. I Troms og Finnmark mistet 6 livet i trafikken, som er 2 flere enn året før. Rogaland hadde 5 omkomne, det det samme som i 2019.

Agder og Møre og Romsdal har færrest drepte med 3 i hvert fylke.

Utviklingen for MC var dessverre negativ, og det ble registrert 4 flere omkomne i fjor enn året før. Den foreløpige statistikken viser at 20 omkom på MC, 13 fotgjengere, 6 syklister og 5 tungbilsjåfører i 2020.

Vegvesenet sier at årsakene til ulykkene er mange og sammensatte. Men det er, som tidligere år, typisk en middelaldrende mann som omkommer i en møte- eller utforkjøringsulykke.

Vegdirektøren tar uansett med seg det historiske lave 2020-tallet i sitt videre arbeid.

‒ Vi har de siste fem årene vært det mest trafikksikre landet for trafikanter og opplever stadig færre trafikkdrepte. Dette skal vi bruke som en inspirasjon for det videre arbeidet, sier Dahl Hovland.

‒ Vi har verdens flinkeste trafikanter. Vi ser at stadig flere holder fartsgrensen, mer enn 97 prosent bruker bilbelte og at vi er flinke til å dele veien mellom oss. Dette er adferd som redder liv, slår hun fast.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,128FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse