Annonse
Hjem Nyheter ‒ Ikke vask bilen på gata

‒ Ikke vask bilen på gata

Ja, det er et miljøproblem at vårvasken av bilen skjer hjemme og på gata.

I Norge finnes det 2,7 millioner personbiler, noe som betyr at det er rundt 0,5 bil per innbygger. Altså har i snitt har nærmere annenhver nordmann en personbil.

Disse bilene bør vaskes, og tar vi snittet for Sverige så rengjøres bilene i Norge 29 millioner ganger i løpet av året. Ifølge stiftelsen Miljømerking går det med 10 millioner kubikkmeter vann hvert år, og dette vannet kan inneholde opptil 100.000 tonn kjemikalier.

Ikke nok med det. Ifølge Miljødirektoratet inneholder også mange av bilpleieproduktene «verstingstoffer» som nonylfenoler, siloksaner (D4 og D5), og andre helse- og miljøskadelige stoffer samt parfyme som kan være allergifremkallende. Også avfetningsmidlene kan gi økte utslipp av olje i avløpsvannet.

Kommende helg blir årets vaskedag for bilene som har fått juling under en lang vinter, så det er faktisk lurt å tenke seg litt om før man begynner. Spesielt for miljøets del.

Saken fortsetter under Annonsen

For spillvannet og skitten inneholder tungmetaller som tungt nedbrytbare for naturen, for eksempel olje, kadmium, bly, krom, kobber, nikkel og asfaltrester.

Når bilen vaskes på gata renner miljøgifter ned i grunnen og videre ned i sjøer, vanndrag og i havet, ifølge vannverket i Stockholm.

De sier videre at om bilen vaskes i garasjen vil vannet renne ned i avløpet, og dette kan føre til at rengjøringsprosessene påvirkes i avløpsrensingen med økende utslipp som en følge.

‒ Vaskevann under bilvask inneholder giftige tungmetaller, og det er derfor veldig viktig at så mange som mulig velger å vaske bilen i en vaskehall som er utstyrt med et ordentlig rensesystem, sier miljøingeniør Fredrik Olsson hos Stockholm Vatten och Avfall.

Det finnes for eksempel bilvaskeprodukter som er Svanemerket og dermed garantert fri for giftstoffer, og de fleste bilvaskehallene og selvvaskeanleggene skal ha systemer som fanger opp det skadelige vannet. Svanemerket har ikke kommet til norske vaskehaller ennå, slik det blant annet er i Sverige og Danmark, og Miljødirektoratet ønsker en slik ordning også her hjemme.

Om bilen vaskes hjemme gjelder det å unngå betong og asfalt. Da vil vannet renne ufiltrert ned i sluker, og finner derfra veien videre. Parker bilen på et underlag av gress eller grus, for da vil underlaget fange opp noen av giftstoffene og bryte disse noe ned før det når grunnvannet.

Dette er noen av giftstoffene under en bilvask:

  • Olje
  • Bly, krom og nikkel
  • Kobber
  • Kadmium fra noen lakkpigmenter
  • Sink fra dekkpartikler
  • Rustskyllemidler
  • Asfaltpartikler

I Sverige svarte 29 prosent av de som deltok på en fersk undersøkelse i regi av Hållbar Biltvätt at de vasker bilen i gata, mens mer enn hver tredje person (38 prosent) sa at de faktisk ønsker et forbud mot bilvask på gateplanet.

Det er kanskje å dra det litt vel langt, men tenk deg iallfall litt om før du setter i gang med vårvasken.

Lykke til og god vask!

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker