Hjem / Nyheter / VW vil til bunns i apetesting-saken
Volkswagen har havnet i nok en utslippssak. (Foto: VW)
Volkswagen har havnet i nok en utslippssak. (Foto: VW)

VW vil til bunns i apetesting-saken

Sist fredag ble det kjent at aper var involvert i tester med dieselutslipp. Nå sier Volkswagen at de vil til bunns i saken.

Det var New York Times som rapporterte at tyske bilprodusenter hadde brukt en organisasjon kalt Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor (EUGT) til å gjennomføre utslippstester på levende aper, og formålet var å finne ut om nitrogendioksid var kreftfremkallende.

Annonse

Saken ble raskt kjent som dieselgate 2, ettersom den følger etter dieselskandalen i 2015 hvor det ble kjent at bilprodusenter hadde installert programvare som manipulerte utslippstallene på dieselbilene.

Tyske medier fulgte opp saken i helgen, og trykket har bygd seg opp på de tyske produsentene.

Mandag sa Volkswagen at de vil undersøke saken ned til siste detalj.

«Jeg vil gjøre alt for å være sikker på at denne saken blir undersøkt i detaljer. De som er ansvarlige for dette skal holdes ansvarlig» sa Volkswagen-styreformann Hans Dieter Poetsch i en uttalelse.

EUGT skal ha gjennomført testen, og skal ifølge New York Times fått finansiell støtte til dette av Volkswagen, Daimler (Mercedes) og BMW. EUGT skal ifølge Reuters ha blitt oppløst i fjor.

Annonse

EU sier at de håper at myndighetene i Tyskland kan forklare hva som har skjedd, og den tyske transportministeren Christian Schmidt har fulgt opp med å forlange en forklaring fra produsentene.

Volkswagens sjefstrateg Thomas Steg sier til den tyske avisen Bild at «de vil absolutt utelukke testing av dyr i framtiden slik at noe slikt ikke skjer igjen».

Den tyske avisen skriver også at noen i styret var klar over testene, og henviser til noe e-poster de har fått tilgang til. Volkswagen bekrefter at noen hos dem var klar over hva som skjedde, men at dette aldri var tatt opp i styremøter.

En annen avisen, Stuttgarter Zeitung, skrev søndag at også mennesker skal ha blitt utsatt for nitrogendioksid i en test som varte tre timer. Det vitenskapelige forsøket skal ha vært sponset av EUGT, og det tekniske universitetet i Aachen (RWTH Aachen) bekreftet at et slikt forsøk ble gjennomført i 2013 og 2014. De tilbakeviser derimot at dette var på bestillingen av bilprodusenter, men skulle avdekke hva utslipp av nitrogendioksid hadde å si for inneklimaet på arbeidsplassen.

Den tyske regjeringen uttalte på mandag at enhver utslippstesting på aper eller mennesker var uberettiget.

‒ Disse testene er ikke etisk forsvarlig og reiser mange kritiske spørsmål om de som står bak testene, sa regjeringens talsmann Steffen Seibert under en pressekonferanse.

Testene med apene som ble gjennomført i mai 2015 skal ha vart i fire timer, og apene befant seg i et lukket glasskap. Angela Merkels talsmann sa at forbundskansleren støtter de som har reagert på dette «100 prosent».

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette er faktisk en Harley-Davidson. (Alle foto: HD)

Ja, dette er faktisk en Harley!

Se for deg en skjeggete tøffing med skinnvest, halvhjelm og et iltert blikk komme kjørende …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *