Annonse
Hjem Nyheter Vi blinker helst ut av rundkjøringen

Vi blinker helst ut av rundkjøringen

Det er et evig tema. Skal man blinke til venstre inn i rundkjøringen, eller til høyre ut av den? Eller begge deler?

Folket har iallfall talt, og de er nesten enige. 83 prosent av de som deltok på en tilstandsundersøkelse i regi av Statens vegvesen svarte at de blinker til høyre ut av rundkjøringen (noe som er lovpålagt om det er til hjelp for medtrafikanter) når de skal ta av til venstre i rundkjøringen (altså tredje avkjørsel).

Det er også anbefalt å blinke til venstre inn i rundkjøringen, noe 52 prosent svarte at de vanligvis gjør.

Se videoen fra Statens vegvesen øverst i saken for kjøring i rundkjøring.

Men her finnes det også konkrete tall fra en telling gjort i fem rundkjøringer i Asker og Bærum i 2016. Der kom det fram at 31 prosent blinket inn, mens 40 prosent blinket ut. Så muligens husker respondentene i undersøkelsen noe dårlig.

Saken fortsetter under Annonsen

2.331 personer deltok på undersøkelsen, som tidligere har blitt gjennomført i 2011, 2008, 2004, 2002, 2000 og 1998. Og vi er blitt mer trafikksikre.

Teknologien gjør at vi enklere kan koble oss trådløst i bilen, og det vises. 45 prosent svarte at de aldri bruker håndholdt mobil under kjøring, mot 37 prosent i 2011. 23 prosent svarte at de bruker håndfri, mot 20 prosent i 2011.

Snapchat eller andre sosiale medier er ikke med i undersøkelsen, men de ble spurt om tekstmeldinger. Her angir 56 prosent at de aldri skriver en slik en under kjøring, noe som faktisk er dårligere enn i 2011. Da svarte 68 prosent at de aldri skrev tekstmelding under kjøring.

Nesten halvparten svarte at de aldri har brukt mobilen til navigasjon, mens 64 prosent svarte det samme i 2011. Bedre datatilgang og flere og bedre smarttelefoner ser altså ut til å gi mer bruk av denne funksjonen.

Folket i undersøkelsen ble også spurt om diverse andre ting, deriblant fartsgrenser. Hvor tror du grensen går før lappen ryker i en 80-sone? Svaret er 116 km/t, noe kun 26 prosent var klar over.

Syklister har blitt gradvis flinkere til å bruke hjelm siden det første undersøkelsen i 2000, og denne trenden fortsetter. 47 prosent oppgir at de bruker hjelm fast, mens det var 43 prosent i 2011.

Og hva distraherer førerne mest? Jo musikk og radio. 29 prosent sier de er ofte (og veldig ofte) blir ukonsentrert om kjøringen av dette, noe som er den klart største årsaken til å miste konsentrasjonen.

Et annet tema som vi aldri blir lei av å diskutere (krangle om) er vikeplikt mellom bilister og syklister. I 2011 var 25 prosent helt enig om at bilistene hadde vikeplikt overfor syklister når en sykkevei krysser en bilvei. I 2016 hadde denne andelen dalt til 19 prosent. Det ser altså ikke ut til at de to grupperingene blir enig med det første.

Når det gjelder andel som sykler skulle man tro at stadig flere sykkelveier gjør at flere sykler. Men andelen som aldri eller sjelden sykler har holdt seg på 45 prosent siden 2011, og gått ned én prosent siden 2008.

Og, bare så dere er klar over det, det finnes grenseverdier for narkotika og virkestoffer i lovlige medisiner i likhet med alkohol (her er grensen på 0,2 promille). 60 prosent svarte at de var klar over dette, mens 25 prosent ikke var klar over dette.

Undersøkelsen tok for seg mange flere punkter. Les den selv hos toi.no.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,613FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker