Hjem / Nyheter / Trump skaper hodebry for bilprodusentene
BMWs fabrikk i Spartanburg i Sout Carolina produserer en rekke modeller. (Foto: BMW)
BMWs fabrikk i Spartanburg i Sout Carolina produserer en rekke modeller. (Foto: BMW)

Trump skaper hodebry for bilprodusentene

Presidenten vurderer strengere krav for importbiler, mens en handelskrig med Kina kan koste tyske bilprodusentene milliarder av kroner.

Donald Trump blir stadig varmere i presidenttrøya, og kontroversielle utspill som potensielt får store ringvirkninger kommer stadig oftere.


Det har stålindustrien i Norge fått merke. USA har varslet straffetoll på norske varer, noe som innbefatter norsk stål og aluminium. Nå vil heldivgvis ikke dette bety altfor mye for den sektoren, ettersom stordelen av eksporten på disse varene er til Europa.

Men for de tyske bilprodusentene svir varslede tiltak skikkelig.

Både Daimler og BMW risikerer nå å tape milliarder av kroner etter at de har havnet i kryssilden mellom USA og Kina.

EU er som kjent unntatt fra den varslede straffetollen, men Kina har gått til motangrep på USA etter at Trump innførte straffetoll på diverse varer fra Kina.

Kinas svar er blant annet 25 prosent skatt på biler fra USA. Og det vil svi, spesielt for BMW.

De produserer nemlig SUV-modellene X3, X4, X5, X6 og X7 i South Carolina, og en del av disse blir eksportert til Kina.

Ifølge Reuters risikerer BMW en smell på hele 7,5 milliarder kroner, mens Daimler som eier Mercedes risikerer å tape 5,9 milliarder kroner.

Det eksporteres rundt 270.000 biler fra USA og inn til Kina, og den totale summen ligger på rundt 86 milliarder kroner. Tyskerne er klart størst og står for 54 milliarder kroner av disse.

Men det finnes veier rundt problemet ‒ som igjen skader amerikanske industriarbeidere. BMWs største eksport fra USA til Kina er X3, og eksportproduksjonen av denne modellen har tyskerne i stillhet flyttet fra USA til en fabrikk i Sør-Afrika og en i Kina. Dermed går BMW «fri» fra handelskrigen for den modellen.

Amerikanske bilprodusenter blir også skadelidende om handelskrigen mellom de to gigantene fortsetter. Både Tesla og Ford eksporterer biler til Kina.

Og ting kan forverre seg.

Kina truer nå med å trumfe amerikanerne ved å doble straffetollen på importerte biler til 50 prosent, og da vil de tyske bilprodusentene få seg et skikkelig problem.

BMW eksporterte 18 prosent av samtlige biler de produserte i USA i fjor, og en opptrapping vil koste dem ytterligere milliarder.

Men det henger enda flere mørke skyer over europeisk bilindustri.

Trump som har «America first» som slagord vurdere nå tiltak som skal bremse importen av utenlandske biler til USA.

Ifølge Washington Post vurdere presidenten å sette strengere krav til importerte biler, og på den måten beskytte amerikansk bilindustri og de jobbene som er der.

Idéen er å sette strenge utslippskrav på utenlandske biler, uten at det er spesifisert hva det ligger i akkurat det.

USA er verdens klart største importør av biler, og blant landene som eksporterer de fleste bilene dit utenfor Nord-Amerika finner vi land som Japan, Tyskland og Sør-Korea.

Utenlandske bilprodusenter har 17 fabrikker i USA, hvorav 12 av disse tilhører tyske merker. Ingen av disse fabrikkene har ansatte som er fagorganiserte, skriver Reuters.

Den amerikanske bilindustrien understreker overfor nyhetsbyrået at de ikke har bedt om strengere utslippskrav rundt utenlandske biler, så forslaget stammer fra Trump-administrasjonen.

Trump har tidligere angrepet europeiske bilprodusenter i en av hans mange berømte Twitter-tirader. Tidlig i mars var det rene ord for pengene da han kom med denne meldingen:

Det er med andre ord lite som tyder på at USAs president roer seg ned med det første.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Lamborghini lanserer en ny racingserie som kombinerer asfalt og terrengkjøring, og en spesialversjon av Urus skal brukes. (Alle foto: Lamborghini)

Verdens villeste SUV

Lamborghini Urus er en av de aller mest ekstreme SUV-ene som er laget. Om det …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *