Hjem / Nyheter / Se opp for motorsyklene
Nå gjør MC-folket comeback, og det er viktig å ta forholdsregler. (Foto: Erik Tanghe, Frende)
Nå gjør MC-folket comeback, og det er viktig å ta forholdsregler. (Foto: Erik Tanghe, Frende)

Se opp for motorsyklene

Vi har rundet april og nå kommer motorsyklistene for fullt. Og det gjelder å tenke seg om, både for motorsyklister og bilister. Her er rådene.

Av de 107 som døde i trafikken i fjor var det 19 motorsyklister, og kanskje den aller farligste tiden er når tohjulingene gjør sitt årlige comeback i den norske trafikken. Det gjelder både for de på tohjulingene, og bilistene som ferdes sammen med dem.

Annonse

En ny MC-sesong krever altså ekstra oppmerksomhet fra de rustne førerne.

‒ Når du nå børster støv av motorsykkelen din må du først og fremst være klar over at det er noen måneder siden sist du satt på sykkelen. MC-kjøring er såpass krevende at du må vedlikeholde ferdighetene dine. Med lengre avbrekk trenger du en tilvenningsfase for å komme deg opp igjen på fjorårets nivå. Det er spesielt viktig for deg som ikke kjører så mye MC til vanlig, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Men det er ikke bare MC-folket selv som må ta hensyn når den nye sesongen tar til.

‒ MC-sesongen kommer like brått på oss bilister hvert eneste år. Vi er ikke vant til at motorsyklene er på veien og siden de er ganske små i forhold til bilen kan det være vanskelig for bilistene å beregne fart og avstand til motorsyklene, sier Johansen.

I løpet av de fem siste årene har forsikringsbransjen fått meldt 1.638 personskader på førere av lett og tung motorsykkel og moped. Av disse har 21 prosent kommet i april og mai. En sen sommer i år gjør at det store innrykket av tohjulinger først kommer nå.

Annonse

‒ Et økende antall motorsyklister på veiene er et sikkert vårtegn. Men det gjør også at både MC-entusiaster og bilførere må være ekstra oppmerksomme på hverandre, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.

‒ Spesielt bør bilistene passe godt på blindsonen før de skifter felt i rushtiden. Husk at motorsyklister gjerne legger seg mellom rekkene og kjører litt raskere enn biler i saktegående kø, sier Ytre-Hauge.

Det er lett å bli ivrig etter å ha gått og sett på den parkerte tohjulingen hele vinteren, og det gjelder å tenke seg litt om.

‒ Det er viktig at sykkelen er i god stand etter vinterdvalen, at førerne ikke blir for ivrige i starten og at det brukes tilstrekkelig beskyttelsesutstyr. Det er også viktig at både MC- og bilførere er oppmerksomme, hensynsfulle og tålmodige med hverandre, sier Ytre-Hauge.

Han peker åpenbart på en god hjelm som en viktig beskyttelse, men også på ryggskinne, kjøredress, støvler og hansker som det mest essensielle.

‒ Gå over utstyret når du tar det fram igjen etter vinteren. Det er viktig å sjekke at utstyret er intakt og ikke har noen skader i sømmene eller har fått andre skader siden sist, sier Ytre-Hauge.

Frende Forsikring har samlet en del råd både for motorsyklistene og bilistene foran årets sesong. Her er de.

Ta vårsjekken på motorsykkelen

 • Bremser: Sjekk at bremsene virker som de skal, se etter slitasje og undersøk om det er lekkasje i slanger eller koblinger.
 • Hjul: Sjekk om dekkene er slitt, om det er skader på dekk og felg og at dekkene er godt nok festet. Sjekk lufttrykket i dekkene og vurder om du skal investere i nye dekk hvis de er mer enn fire år gamle.
 • Lys: Sjekk at alle lys virker som de skal, at de er uten skader og rene.
 • Styring: Sjekk om det er slakk i styre-, hjul- eller svingarmlager. Sjekk at støtdemperne fungerer som de skal.
 • Kjedet: Sjekk at det er nok smøring, om kjedet er slitt eller om det er slakk.

Kilde: Trygg Trafikk

Skikk og bruk for motorsyklister

 • Gjør deg godt synlig for bilister
 • Bruk blinklys i god tid
 • Ikke ta unødige sjanser – det er ikke verdt det
 • Vær tålmodig med andre trafikanter som ikke har vært vant til å ha deg i veibanen på en stund

Skikk og bruk for bilførere

 • Sjekk blindsonen
 • Bruk speilene aktivt
 • Bruk blinklys i god tid
 • Vær tålmodig med tohjulingene, husk at føreren kan være rusten etter vinterdvalen
 • Husk at en motorsyklist er langt mindre beskyttet enn deg i trafikkbildet

Da gjenstår det bare å ønske alle trafikantene en god og sikker sommersesong.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

ID. kommer på veiene i 2020, og er den første av mange elbiler fra Volkswagen. (Foto: VW)

Skal bygge 15 millioner elbiler

Volkswagen gjør om sine planer, og den første bølgen av elbiler skal nå telle hele …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *