Hjem / Nyheter / Piggdekk med gummipigger
Snart kan vi kjøre rundt på gummipiggdekk. (Foto: Continental)
Snart kan vi kjøre rundt på gummipiggdekk. (Foto: Continental)

Piggdekk med gummipigger

Piggdekk er som kjent en versting på bar asfalt, og de fører til en større veislitasje og mer svevestøv. Og de støyer mer. Så hva med gummipigger?

Nå har det ikke seg slik at piggene alltid har sett like ut. Piggene utvikles i takt med selve dekkene, både når det gjelder materialer og utforming.

Annonse

Utviklingen gir bedre veigrep og mindre veislitasje, men det er ikke noe kvantesprang. For piggene blir tradisjonelt bygd opp av en kapsel laget av aluminium og en piggkjerne av hardmetall, og dette medfører en relativ hard belastning på underlaget.

Men det er noe på gang som kan ta piggdekkene inn i en ny tid.

Gummipigger.

Continental tester ut løsninger som åpner for å bruk av gummi som pigghylse. Det vil gi store fordeler når det gjelder veislitasje og samtidig bedre grepet under vanskelige forhold.

‒ Gummien er i motsetning til aluminium fleksibel, og vil derfor gi etter når pigghylsen treffer underlaget. Det gjør at det blir mindre slitasje på både pigghylsen og veiene. En tilleggseffekt av dette er at piggkjernen får inntil 7 prosent bedre grep på is fordi den kan trenge dypere ned i isen, forklarer produktsjef i Continental, Knut Knudsen.

Annonse

Ifølge produsenten vil gummiteknologien redusere veislitasjen med inntil 20 prosent sammenlignet med tradisjonelle pigger.

‒ Dette er en vinn-vinn-situasjon. Det å utvikle dekk handler nesten alltid om kompromisser, men dette er en teknologi som bidrar positivt på alle måter, sier Knudsen.

I tillegg vil en gummikjerne ikke gi like mye støy som de nåværende piggene, samt at de kan øke den effektive levetiden for piggdekk.

Så når kommer de?

Vel, ettersom dette fortsatt er på konseptstadiet er det ikke godt å si. Men dekkprodusenten er klar på at dette er noe som blir en realitet.

‒ Dette er en revolusjon når det kommer til piggdekk, og det er muligheter for at vi kan se disse piggene allerede i neste generasjon piggdekk fra Continental, sier Knudsen.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Et tysk forbrukerråd etterlyser norske eiere for et gruppesøksmål mot Volkswagen. (Begge foto: VW)

Etterlyser 140.959 norske bilkjøpere

Et tysk forbrukerråd etterlyser nå norske bileiere som vil være med på et tysk gruppesøksmål …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *