Hjem / Nyheter / Nye fly, snøscootere og kjøretøy
Mer enn et kinderegg. Forsvaret har fått en rekke nye kjøretøy (og fly).
Mer enn et kinderegg. Forsvaret har fått en rekke nye kjøretøy (og fly).

Nye fly, snøscootere og kjøretøy

Nei, det er ikke bare nye F-35 jagerfly det norske forsvaret investerer i for tiden.

Som de fleste har fått med seg har Forsvaret kjøpt nye jagerfly, de hypermoderne F-35 fra amerikanske Lockheed Martin.

Annonse

Ordren er på hele 52 fly, og de første landet på norsk jord 3. november i fjor. Den totale prisen som også innbefatter utstyr som simulatorer og annet utstyr beløper seg på 71,5 milliarder kroner.

F-35 har en rekke nye teknologiske løsninger, og kan blant annet kommunisere med resten av flåten via en rekke avanserte sensorer. Piloten kan se tvers gjennom sitt eget fly takket være et 360 graders kamera, og koblet til den avanserte hjelmen er det faktisk mulig for piloten å sitte i løse luften. Iallfall føles det slik.

Stealth, løsningen som gjør at flyene blir usynlige på radaren, er selvsagt på plass. Sensorene har en så lang rekkevidde at de skal få et fortrinn om det kommer til luftkamp, og det kan selvsagt tanke i luften.

Toppfarten er dog ikke så mye å skryte av. De norske F-35 når 1 931 km/t, mindre enn de gamle F-16. Men de nye jagerflyene kan holde bånn gass over en lengre periode, og det er jo en fordel over det langstrakte landet vårt. Rekkevidden er på 2 200 kilometer.

Skyvekraften er på 40 000 pund, mens nyttelasten er på 8,4 tonn. Flyet er 15,5 meter langt og med et vingespenn på 15,5 meter.

Annonse

Sjekk ut denne videoen av de norske F-35:

Men det er altså langt fra kun F-35-pilotene som har fått nye «leketøy».

På den iskalde grensen til Russland kan soldatene nå frese av gårde i helt nye snøscootere. Grensevaktene har nemlig fått Lynx Commander 800r E-TEC, en bredbeltet sporty scooter som koster drøyt 175 000 kroner i sivil utrustning. Grensesoldatenes versjon heter Lynx Commander 800R E-TEC Army.

De nye scooterne erstatter for det meste rundt ti år gamle Lynx Yeti, så soldatene går fra 66 gamle hestekrefter til 147 nye hester.

Forsvaret får 200 nye scootere, men i tillegg kommer 70 terrengkjøretøy av typen «Lynx Outlander 6×6 Army» til GSV i Sør-Varanger til sommeren.

Hele prislappen på Lynx-innkjøpet ender totalt på rundt 100 millioner kroner.

Her en en video med de nye scooterne:

Forsvaret har også fått levert de siste av 62 lette pansrede kjøretøyene bestilt fra Iveco Defence Vehicles. Dette er fjerde generasjons lette pansrede kjøretøy som er videreutviklet fra selskapets lette sivile flerbruks-kjøretøy ‒ selvsagt med diverse endringer.

Mange av de nye kjøretøyene skal brukes av norske tropper på oppdrag i utlandet, og den nye generasjonen byr på fått økt nyttelast, generelt bedre ytelser og forbedret driftssikkerhet. Tidligere norske styrker har gitt en rekke tilbakemeldinger på de tidligere generasjonene, så denne har en rekke forbedringer.

Prislappen per kjøretøy skal ligge i underkant av 2,9 millioner kroner, noe som betyr en totalpris på noe under 180 millioner.

På toppen av dette har Hæren også bestilt seg en et nytt artillerisystem kalt K9 Thunder fra Hanwha Land Systems. 24 nye slike som har et 155mm artilleri vil bli levert i 2020, og de koster litt mer enn en Toyota, for å si det forsiktig. Prislappen totalt ender nemlig på mektige 3,2 milliarder kroner.

Det skal med andre ord ikke stå på utstyret om det er noe som prøver å knuffe på oss.

Følg bil24.no på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette er årets mest sikre bil, Mercedes-Benz A-klasse. (Alle foto: Euro NCAP)

Nye A-klasse årets sikreste bil

Kollisjonstest-organisasjonen Euro NCAP har delt ut årets priser, og Mercedes A-klasse ble kåret til årets …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *