Hjem / Forbruker / Norske bileiere blir robbet i Göteborg
Tyvene lurer rundt, så ikke parker bilen med noen verdisaker i. (Arkivfoto)
Tyvene lurer rundt, så ikke parker bilen med noen verdisaker i. (Arkivfoto)

Norske bileiere blir robbet i Göteborg

If ber nå norske bilister som skal til Sveriges nest største by om å være varsomme.

Fellesferien er rett rundt svingen, og det betyr også at norske bilturister valfarter over Svinesund på vei nedover Europa. Og første stopp er ofte Göteborg, hvor vi finner den store fornøyelsesparken Liseberg.

Annonse

Og der blir de ofte robbet.

Faktisk så mye at If har begynt å kalle den første fredagen i fellesferien for en «klassiker» når det kommer til bilinnbrudd.

‒ Det gjentar seg uten unntak, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

‒ I mange tilfeller er bilen helt tømt. All bagasje er borte, smått og stort. En fryktelig kjedelig start på ferien.

Tallene for 2017 viser at det i gjennomsnitt var drøyt 8 bilinnbrudd hver eneste dag i Göteborg, og totalt ble det registrert 2.961 bilinnbrudd, ifølge svensk politi.

Annonse

Over halvparten av disse skjedde i sommermånedene, og det er bileiere som besøker Liseberg eller som har fraktet unger til diverse cuper som ofte er ofrene.

Ifølge If skjer de fleste innbruddene på parkeringsplasser og i P-hus i nærheten av det såkalte evenementsområdet, som strekker seg fra Ullevi stadion via Heden til parkeringsplassen på sydsiden av Liseberg. Heller ikke kameraovervåkede P-hus er sikre.

Og norske biler er spesielt utsatt.

‒ Tyvene finner biler med norske skilter attraktive. Bilskiltene med norsk flagg på er nærmest som fluepapir for uærlige sjeler. Tyvene vet at Norge går så det suser, og mange biler er fullastet med merkeklær og elektroniske duppeditter, sier Clementz.

Og det er en salig blanding av tyver som opererer i de populære områdene, melder Göteborgs-politiet. Dette inkluderer både gamle kjenninger av politiet, rusmisbrukere og utenlandske ligaer.

Den mest utsatte tidsperioden strekker seg fra klokken 12 til klokken 18, og spesielt lørdager er utsatt. Juli er også den mest utsatte måneden, og i fjor ble det registrert 13 bilinnbrudd hver eneste dag i sommermåneden.

– Gøteborg er en by med usedvanlig mange bilinnbrudd. De kriminelle vet at mange er på vei gjennom byen fra Nord-Sverige, Finland og Norge om sommeren. En fullastet bil med utenlandsk registeringsnummer er et utsatt mål, påpeker Clementz.

Uansett om du befinner deg i Göteborg eller andre steder er det aldri smart å ha noe i bilen når den står parkert. Og det gamle knepet med å skjule bagasjen er nettopp det ‒ gammelt.

‒ Det er ikke nok. Bilen må tømmes for fristelser, slik at den praktisk talt er helt tom. Vi ser at det ikke bare er typiske verdigjenstander som blir stjålet, også løse mynter beregnet på p-automaten er interessant, sier han.

Han har et grunnleggende tips for de som skal innom Göteborg med bil:

‒ Dersom du og familien skal overnatte på hotell i Gøteborg, sjekk inn på hotellet, ta med bagasjen på rommet og la bilen stå i låst hotellgarasje. Deretter kan dere dra til Liseberg for å ha det gøy.

Slik unngår du bilinnbrudd:

  • Tøm bilen før tyven gjør det. La ingenting verdt å stjele ligge igjen i bilen.
  • Sjekk inn på hotellet, ta med bagasjen på rommet og la bilen stå i låst hotellgarasje.
  • Unngå å dekke til bagasjerommet, det gjør tyven nysgjerrig. Vis at bilen er helt tom.
  • Husk å ta med deg pass og nødvendige medisiner fra bilen. Det er kjedelig hvis dette skulle forsvinne ved et innbrudd.
  • Kjenn etter at bilen er godt låst før du forlater den.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette bildet illustrerer forskjellen med og uten refleks. Skummelt. (Foto: NAF)

Sjekk forskjellen med og uten refleks

Nå kommer høstmørket, og du lever farlig om du ferdes rundt veiene uten refleks. I …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *