Annonse
Hjem Nyheter Norge får også spesialutgaven av MX-5

Norge får også spesialutgaven av MX-5

Mazda kommer med en begrenset spesialutgave av den toppløse favoritten MX-5 for å markere at den runder 30 år. Og noen av disse havner også i Norge.

Da den japanske produsenten bestemte seg for å lage en liten og billig kabriolet bladde de langt tilbake i historiebøkene for inspirasjon. Det fant de i fortelleringer fra slutten av 1100-tallet.

Da dukket det nemlig opp noen elitesoldater kalt Yabusame i keiserriket Japan. Disse var ridende soldater med pil og bue, og var en form for samuraier på hesteryggen. For å bli en virkelig god Yabusame måtte rytter og hest smelte sammen til en enhet. Det måtte være et perfekt samspill.

På japansk ble dette kalt for jinba ittai.

Og det var nettopp jinba ittai Mazda ønsket å oppnå da de lanserte den lille MX-5 tilbake i 1989. De jaktet et perfekt samspill mellom fører og bil.

Saken fortsetter under Annonsen

For å få dette til måtte bilen både være lett og sikker, kupeen skulle huse to personer uten å sløse med plassen, vektfordelingen måtte være 50:50, opphenget måtte være mulitlenket for optimalt dekkgrep og stabilitet, og til slutt måtte bilen svare med en gang gasspedalen ble tråkket på.

Og suksessen lot ikke vente på seg, og MX-5 ble raskt en favoritt verden over.

Det er faktisk satt sammen over en million eksemplarer av MX-5 til nå, hvilket gjør den til verdens mest solgte roadster og et aldri så liten sportsbil-ikon.

Den har også dominert sitt segment i Norge, og den nyeste generasjonen var blant annet landets mest solgte kabriolet i 2016, 2017 og 2018.

Produsenten lanserte en oppgradert versjon av MX-5 i fjor, men nøyer seg ikke med ettersom det nå er ganske så eksakt 30 år siden den fikk debuten på Chicago Auto Show i 1989.

Mazda MX-5 «30th Anniversary Edition» ble presentert på åpningsdagen av årets Chicago Auto Show, og skal være utstilt fram til messen avsluttes 18. februar.

30-årsutgaven bygges både som soft-top og RF-modellen med nedfellbart tak, og Mazda setter grensen på 3.000 nummererte eksemplarer.

Norge er som kjent ikke blant de viktigste landene for bilprodusentene ettersom vi er ganske få her, men det blir likevel 25 utgaver av 30th Anniversary Edition tilgjengelige for norske kunder.

Bilen er gjennomgående fargekoordinert i svart og den unike Racing Orange-fargen. I tillegg inneholder jubileumsmodellen en rekke unike utstyrskomponenter fra anerkjente produsenter slik som Recaro, Brembo og japanske Nissin, opplyser Mazda Norge.

Den kommer også med spesielle felger, Bose lydanlegg og både Apple CarPlay og Android Auto.

Motoren er den samme 2-literen som den oppgraderte modellen fikk i fjor, noe som betyr 184 hestekrefter og 0-100 km/t på 6,5 sekunder (6,8 sek. for RF) og en toppfart på 219 km/t (220 km/t for RF)

Norske leveringer er ventet å starte til sommeren.

Her er flere bilder:

Følg bil24 på Facebook

Les også:

Ny SUV fra Mazda

Mazda avduker en ny SUV-modell neste måned. (Alle foto: Mazda)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,448FansLik
41FølgereFølg
74FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker