Hjem / Forbruker / Nei, piggdekkene må ikke av første mandag etter påske
Piggdekkene skal av første mandag etter 2. påskedag. Men det finnes unntak. (Foto: Dekkmann)
Piggdekkene skal av første mandag etter 2. påskedag. Men det finnes unntak. (Foto: Dekkmann)

Nei, piggdekkene må ikke av første mandag etter påske

Regelen sier at piggdekkene skal av første mandag etter 2. påskedag. Men det finnes unntak.

I «forskrift om bruk av kjøretøy» står det følgende om bruk av piggdekk:

Annonse

«Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Vegdirektoratet kan gjøre unntak fra dette forbudet.»

Det kan altså leses som at piggdekkene må av første mandag etter 2. påskedag. Men leser man litt mer nøye, så står det altså at man skal ta høyde for kjøreforhold også.

Vinteren 2017/18 har vært av den mer snøfulle, og ettersom kong Vinter har kjempet så godt han kan mot våren er det fortsatt mye snø og is på mange veier rundt omkring.

‒ Det har vært en veldig tøff vinter i store deler av Norge, og det er mye snø flere steder. Det vil ta tid før alt dette har smeltet, og snøsmelting på dagen kombinert med minusgrader på natten vil kunne gi vanskelige kjøreforhold mange steder, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

For det kan raskt gå galt om bilfolket skifter over til sommerdekk for tidlig. Eksperten peker på områder hvor det er lite sol samt områder som får en del sol på formiddagen som spesielle problemområder. Der vil snøen kunne smelte slik at vann renner ut i veibanen og fryser til i løpet av natten.

Annonse

‒ Det er viktig å huske på at det alltid er føret som avgjør når du skal legge om til sommerdekk – selv om man overskrider datoen som står i forskriften. Hvis du skulle være uheldig og treffer et islagt parti i en sving, kan det blir fatalt, påpeker han.

Selv om de tre nordligste fylkene har en senere dato for å skifte fra piggdekk, gjelder unntaket i forskriften også der.

Og ryktene går at de aller lengst nord ikke forventer å se plenen før til Sankt Hans, så mye snø er det enkelte steder.

Så ikke pigg av for tidlig.

Og for de som lurte. Det er lov å kjøre med piggfrie vinterdekk også om sommeren. Men det anbefaler ingen, ettersom sommerdekkene har et mye bedre grep og bremseegenskaper enn de hardere vinterdekkene som også støyer mer.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Et tysk forbrukerråd etterlyser norske eiere for et gruppesøksmål mot Volkswagen. (Begge foto: VW)

Etterlyser 140.959 norske bilkjøpere

Et tysk forbrukerråd etterlyser nå norske bileiere som vil være med på et tysk gruppesøksmål …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *