Annonse
Hjem Nyheter Nå er Solberg en ekte stjerne

Nå er Solberg en ekte stjerne

I 2014 ble Petter Solberg den aller første føreren som ble verdensmester i to forskjellige FIA-disipliner, og nå kan han også kalle seg en ekte stjerne.

Det føles som at Petter Solberg har holdt på med motorsport en hel mannsalder, og det er ikke så langt unna sannheten heller.

Allerede i 1998, 21 år siden, kjørte han sitt første løp i rally-VM, og den da 23 år gamle føreren debuterte med en 16. plass i Rally Sverige bak rattet på en Toyota Celica GT-Four.

Den unge og karismatiske nordmannen gjorde seg bemerket blant annet med en NM-tittel det året, og ble raskt kontaktet av Ford.

Der tok han sine første VM-poeng med en flott 5. plass under Safari Rally i Kenya i 1999, og det allerede i sitt 2. løp for Ford.

Saken fortsetter under Annonsen

En stjerne var altså på gang, men det tok litt tid før det virkelige gjennombruddet kom. Og da i et helt annet team.

Halvveis ut i 2000 gikk han fra Ford til Subaru, og i 2001 var han førstefører i teamet sammen med Richard Burns.

Etter å ha brutt fire av de seks første løpene satt det endelig for nordmannen under Akropolis Rally i Hellas. Solberg rattet sin Impreza inn til en 2. plass, og i 2002 skulle endelig også seieren komme.

Med en ny versjon av Impreza kjempet Solberg helt i toppen, og seieren kom i avslutningsløpet i Wales. Det førte også til at han ble nummer to sammenlagt det året, kun slått av den suverene vinneren Marcus Grönholm.

Året etter skjedde det som de fleste husker.

Solberg, døpt «Spydeberg-ekspressen» her hjemme og «Mr. Hollywood» av internasjonal media, sikret VM-tittelen ett poeng foran Sébastien Loeb etter fire seire inkludert en ny triumf i Wales.

Totalt vant Solberg 13 VM-runder i rally, alle med Phil Mills som kartleser og bak rattet på en Subaru Impreza. I tillegg til VM-tittelen ble han nummer to i 2002, 2004 og 2005.

Etter at Subaru trakk seg ut av VM-rally i 2008 startet han opp sitt eget team kalt Petter Solberg World Rally Team hvor han kjørte Citroën, og i dette private laget noterte seg for 17 podiumsplasser og sterk 3. plass totalt i 2010.

I 2012 ga han seg i rally, og satset for fullt på rallycross.

Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) bestemte seg nemlig for å opprette en VM-rallyserie, og Solberg sto på startstreken med et eget team da det skjedde i 2014.

Han vant likegodt fem av sesongens 12 runder, og ble dermed kronet som den aller første verdensmesteren i rallycross.

Og den første som klarte kunststykket å bli verdensmester i to forskjellige FIA-disipliner.

Solberg ble også verdensmester i 2015, og som sjef for laget PSRX fikk han også verdensmesteren i 2017 og 2018 med svenske Johan Kristoffersson.

Han har også deltatt på en rekke Race of Champions (ROC) hvor verdensmesteren fra ulike disipliner konkurrerer mot hverandre. Sammen med den danske «trollmannen» Tom Kristensen sikret de seg nasjonsseieren (Team Nordic) i 2014 etter at de blant annet slo formel 1-føreren David Coulthard i finalen.

Alt dette har altså gjort Petter Solberg til en stjerne, og nå også bokstavelig.

For nå har FIA plukket ut 17 rallyførere til «Hall Of Fame», og blant verdensmesterne var også Solberg.

Som vi kan se av Twitter-meldingen under var det en stolt Solberg etter æresutnevnelsen.

Her er han sammen med kona Pernilla som også har vært teamsjef, og sjefen for Volkswagen Motorsport, Sven Smeets, som de har hatt et nært samarbeid med de siste årene.

Hall Of Fame-galleriene til FIA er lokalisert både i Paris og Genève, hvor FIA har sine hovedkontorer. Disse galleriene ble åpnet i 2017 med 33 formel 1-mestere, og nå kan altså besøkende også lese om og se bilder av de 17 verdensmesterne i rally.

Et selvskrevet navn blant de 50 stjernene er altså vår egen Petter Solberg.

Kjent som «Mr. Hollywood».

Følg bil24 på Facebook

Les også:

Subaru hyller Solberg

Subaru Motorsport har lakkert 2019-modellen av Subaru WRX Sti slik. (Alle foto: Subaru)

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,646FansLik
73FølgereFølg
85FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker