Hjem / Nyheter / Mercedes med ny hybrid med bedre rekkevidde
Mercedes har utviklet en ny hybridløsning, og den får flaggskipet S 560 e. (Begge foto: Mercedes)
Mercedes har utviklet en ny hybridløsning, og den får flaggskipet S 560 e. (Begge foto: Mercedes)

Mercedes med ny hybrid med bedre rekkevidde

Tidligere i uka startet salget av hybridflaggskipet til Mercedes, S 560 e, og med den kommer et nytt hybridsystem.

S-modellene til Mercedes har historisk sett vært de som først har fått ny teknologi, som deretter har smittet nedover på de andre modellene med årene. Og den nye S 560 e akter ikke å bryte den tradisjonen.

Annonse

Den første hybriden kom med S 400 Hybrid i 2009, og det var ikke altfor imponerende greier i forhold til dagens standard.

Elmotoren på 15 kW var koblet til forbrenningsmotoren uten en clutch, og kunne lade seg opp under bremsing og hjelpe til i akselerasjonen. Men den kunne ikke drive bilen selv.

Den neste versjonen hadde elmotoren ved koblingen og kunne dermed kjøre uavhengig av forbrenningsmotoren.

Første plug-in kom i 2014, og satt i en S 500 Plug-In Hybrid. Da var rekkevidden opplyst til 33 kilometer, men dette var målt etter den urealistiske NEDC-standarden. Elmotoren hadde en effekt på 85 kW og 340 Nm, og var kombinert med en motor på 245 kW. Til sammen utgjorde de altså 442 hestekrefter.

Hybridsystemet i den nye S 560 e kombinerer en ny V6 med 270 kW og en elektrisk kraft på 90 kW, og til sammen opplyser Mercedes at systemet vrir ut 350 kW (476 hk). Det nye systemet kombineres med en ny 9G-Tronic plug-in-hybrid girkasse.

Annonse

0-100 km/t går unna på solide 5 sekunder, og toppfarten er satt til 250 km/t.

Ikke minst kan litium-ion-batteriet lagre mer energi, og rekkevidden i det nye hybridflaggskipet har steget til rundt 50 kilometer.

Den elektriske løsningen har rundt 50 prosent mer energi, men ny teknologi gjør faktisk at batteripakken har blitt mindre i fysisk størrelse enn 2. generasjonen.

Mercedes sier at det nye vannavkjølte ladesystemet også er ganske så mye raskere, og kan lade fra 10 prosent til 100 prosent via en vegglader (som også er ny) på halvannen time. Om det brukes en konvensjonell kontakt er tiden på rundt 5 timer, og dermed bør den uansett være fulladet hver morgen selv om du kommer hjem sent på kvelden.

Hybridsystemet har fire moduser og det er mulig å velge mellom fem kjøreprogrammer, noe som gir de bak rattet full kontroll.

I effektmodus vil bilen bruke forbrenningsmotoren minst mulig, og med Eco Assist bruker bilen all data tilgjengelig (som f.eks. navigasjonen) til å gi føreren tips om når det er fornuftig til å slippe gassen.

Belønningen er altså flere kilometer på ren strøm, og mindre drivstoffutgifter og en stillere kjøretur.

Den tredje generasjonen hybridløsningen kalt EQ Power vil altså havne i nye hybrider, og i første omgang i modeller som hører hjemme i C-klasse og E-klasse.

Den tyske produsenten har store elektriske planer framover, noe som føre til at hele modellserien også skal få elektrifiserte løsninger innen 2022 inkludert mildhybridløsninger. Totalt regner Mercedes med å komme med flere enn 130 forskjellige varianter, fra den lille Smart til de største SUV-modellene.

Den første rene elbilen blir EQC, og signaliserer startskuddet for EQ-modellene. Denne kommer allerede til neste år, og de sender nå også hydrogenbilen GLC F-Cell inn i produksjon. Dette er en slags søstermodell til EQC, og har fått økt effekten med rundt 40 prosent i forhold til forgjengeren.

Smart i elbildrakt har allerede blitt solgt i Norge (og Nord-Amerika) siden 2017, og blir sluppet i resten av Europa i 2020. Her hjemme starter Smart EQ forfour på 199.900 kroner, og har en rekkevidde på 149 kilometer i henhold til NEDC.

Hva hybridflaggskipet S 560 e ender med å koste er uvisst, men vi vet iallfall at sedanutgaven starter på 1.145.900 kroner.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Kanskje kan du ønske deg en slik til julegave neste år? (Alle foto: Honda)

Her er ATV som måker snøen for deg

Honda utvikler en selvkjørende ATV som blant annet kan rydde snøen for deg. Se video. …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *