Annonse
Hjem Motorsport Loeb sjokkerte Solberg og co

Loeb sjokkerte Solberg og co

I Petter Solbergs rallycomeback sjokkerte Sébastien Loeb rallyverden ved å vinne Rally Spania.

For første gang i historien stilte alle de tre verdensmesteren i rally siden 2003 opp i samme løp, men av Solberg (1 tittel), Loeb (9 titler fra 2004 til 2012) og Sébastien Ogier (5 titler fra 2013 til 2017) var det kun sistnevnte som var levnet noen muligheter på de katalonske veiene i Spania.

For både Solberg og Loeb har egentlig lagt opp som rallyførere, og gjorde kun et gjesteinnhopp denne helga.

Solberg hadde uansett aldri noen muligheter ettersom han kjørte en R5-bil som er i klassen under WRC-bilene, men Loeb satt bak rattet på en Citroën som blant annet Mads Østberg har rattet denne sesongen og skulle i teorien ha muligheter til å kjempe mot de beste.

Og Loeb som er tidenes beste rallyfører sjokkerte både seg selv, Solberg, teamet sitt og de øvrige konkurrentene.

Saken fortsetter under Annonsen

For etter at Ott Tänak i Toyota Yaris WRC fikk en skjebnesvanger punktering og måtte gi fra seg ledelsen, og Jari-Matti Latvala gjorde en førerfeil og mistet ledelsen på rallyets nest siste fartsprøve takket Loeb for maten, grabbet til seg ledelsen og holdt den inn på den avsluttende fartsprøven. Han slo navnebror og Ford-fører Ogier med 2,9 sekunder, mens Elfyn Evans, også han i en Ford, ble nummer tre 16,5 sekunder bak.

‒ Jeg kan ikke tro dette, og vinne etter seks år er utrolig, sa franskmannen.

Som i sine glansdager avgjorde han det hele på den aller siste prøven, og holdt unna de nødvendige sekundene.

‒ Å vinne etter en slik kamp, og komme over målstreken bare for å konstantere at man har gått helt til topps er utrolig. Jeg trodde aldri jeg kom til å vinne igjen.

Loeb ga seg med rally i 2013, men har kjørt tre rallyer siden den ‒ Rally Monte Carlo i 2015 (8. plass), og Rally Mexico (5. plass) og Rally Frankrike (14. plass) i år. I tillegg har han kjørt en del baneracing, men har i hovedsak konkurrent i WRX de siste årene, rallycrosserien hvor også Petter Solberg deltar.

Men hva som skjer med han etter årets sesong er uklart, ettersom Peugeot som han kjører for i WRX trekker seg ut av rallycross.

Vi kan jo gjette på hva Citroën håper på.

Petter Solberg gjorde også et comeback i WRC etter å ha gått over til rallycross i 2013 (verdensmester der i 2014 og 2015), og denne gang skulle han vise fram Volkswagens nye rallybil Polo GTI R5.

Men før vi går videre må han kommentere Loeb.

‒ Det er rett og slett fantastisk hva han har gjort her, så gratulerer med en utrolig seier.

Polo GTI R5 hører altså til i klassen under WRC, og Petter kjempet blant annet mot broder Henning i WRC 2. Men den klassen ble dominert av Skoda.

Rallysportens kanskje aller største førertalent, 18 år gamle Kalle Rovanperä, var virkelig en flyvende finne, og slo den nykronede verdensmesteren i klasse Jan Kopecký med 8,5 sekunder.

Lillebroren gikk dog seirende ut av brødreduellen, og sikret seg en bra 3. plass i klassen drøye halvannet minutt bak Rovanperä. Henning endte til slutt på 6. plass i WRC2, mens Ole Christian Veiby som akkurat har gått fra Skoda til Citroën ble nummer ni etter en plagsom helg.

‒ For et fantastisk resultat etter å ha vært seks år borte, sa Petter Solberg.

‒ Det var aldri enkelt etter kun to dager med testing og helt nye kartnoter. Derfor er jeg ekstra stolt av det jeg og Veronica (Engan, kartleser) har fått til her. En pallplass i debuten, det kunne ikke vært så mye bedre.

Det var ikke en god, gammel Solberg som ga «110 prosent» vi så i Spania, men en rutinert 43-åring som unngikk trøbbel.

‒ Vi tok ingen risiko hele helgen, og vi så alltid etter en ren linje. Litt mer attack så hadde vi helt klart fått til mer, men det viktigste var at jeg hadde det utrolig gøy i bilen. Og tenk å få avslutte med champagne på pallen, sa han. 

Beste nordmann totalt ble Andreas Mikkelsen, som vant Rally Spania i 2015. Han slet voldsomt på asfalten i Spania, og endte på en skuffende 10. plass.

‒ Jeg finner ikke rytmen, og vet ikke hvorfor, sa en oppgitt Mikkelsen. Petter Solberg ble nummer 14 totalt, mens Henning ble nummer 17.

Årets WRC er rekordjevnt, og kampen om tittelen står mellom regjerende mester Sébastien Ogier i en Ford Fiesta WRC og Andreas Mikkelsens lagkamerat i Hyundai, Thierry Neuville. Ogier leder med tre små poeng foran den aller siste runden, hvor det maksimalt er mulig å ta 30 poeng for en fører.

Også Tänak har en teoretisk mulighet til å bli verdensmester, og estlenderen er 23 poeng bak Ogier før det hele rundes av med Rally Australia.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,216FansLik
42FølgereFølg
74FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker